четвер, 23 серпня 2018 21:10

Чому Україна не стала енергетично незалежною

Чому Україна не стала енергетично незалежною
Україна видобуває близько двох третин газу. Однак 80% нафтопродуктів завозить з за кордону. Купує у Росії вугілля. Фото: rbc.ua

Протягом років незалежності в Україні сформувався енергетичний бізнес. Раніше потужних національних компаній, наприклад Укренерго, не було, розповів Gazeta.ua директор спеціальних проектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

"У певних сферах вдалося створити цивілізовані енергетичні ринки. Крім того, в Україні енергетичний комплекс досі працює як єдина система. Наші спеціалісти попри всілякі гібридні загрози забезпечують належне функціонування технологічно складних систем", - каже експерт.

Водночас за чверть століття Україні не вдалося здобути енергетичної незалежності.

"Ми видобуваємо близько двох третин газу. Однак не лише він забезпечує енергетичну безпеку. Є ще нафтопродукти. Їх за кордоном купуємо близько 80%. Здебільшого тих, які вироблені з російської нафти. Також завозимо атомні енергетичні збірки. Маємо проблеми з вугіллям. Тому поставляємо його з Росії", - наголошує Геннадій Рябцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, коли в Україні закінчиться газ

Проблеми в енергетичному секторі сьогодні не менш складні, ніж були 2013-го.

"На початку березня зменшення тиску в транзитній трубі призвело до дефіциту газу в системі. Тоді запустили акцію "Прикрути". Це також свідчить про залежність України від Росії. Щоправда потрібно визнати, що ми не настільки багаті енергетичними ресурсами, як наша агресивна сусідка", - підсумовує експерт.

У ніч із 22 на 23 серпня виповнилося 1000 днів, як Україна не купує газ у російського Газпрому. Імпортує його з Європи. За словами голови наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, Україна на $30-50 переплачує за кубометр газу з Європи. Адже платить, окрім транзиту, маржу компаніям-трейдерам, які постачають ресурс.

Зараз ви читаєте новину «Чому Україна не стала енергетично незалежною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути