Ексклюзиви
понеділок, 03 серпня 2020 19:31

Фінпроблеми Центренерго створюють загрози для вуглепрому і стабільності енергетичної системи України

Фінпроблеми Центренерго створюють загрози для вуглепрому і стабільності енергетичної системи України
Фото: Delo.ua

Центренерго накопичує борги, будучи змушеним продавати електроенергію дешевше собівартості через рішення НКРЕКУ. Своєю чергою погіршення фінансового стану Центренерго, що є єдиним споживачем видобутого на державних шахтах вугілля, створює загрозу для вугледобувної галузі країни і стабільності енергосистеми в цілому.

Про це повідомляється в матеріалі на Delo.ua.

"А ось Центренерго дійсно залишилася крайньою в аукціоні щедрості НКРЕКУ. Собівартість виробництва електроенергії на її ТЕС - близько 1,6 грн за кВт-год при роботі на вугіллі. Постійні зміни навантаження теж виливаються в додаткові витрати. Нагадую, продається електроенергія при цьому по 1,2 грн за кВт-год. Плюс до всього, Центренерго - єдиний споживач вугілля з державних шахт, тобто їх існування і дохід безпосередньо залежать від фінансової ситуації на підприємстві.

У підсумку ми потрапляємо в парадоксальну ситуацію, коли збитки вирішили покласти саме на ту держкомпанію, від якої залежить існування вугільної галузі і робота всієї енергосистеми України. Нехай уряд і збирається поступово закривати шахти, але миттєво працевлаштувати десятки тисяч їх працівників - не таке просте завдання. Поки її рішення не знайдено - в інтересах держави підтримувати галузь і не допускати соціальної кризи, поступово закриваючи самі збиткові шахти і створюючи нові робочі місця в інших сферах.

Зараз Центренерго ще справляється, забезпечує шахтарів і власних співробітників роботою, поступово накопичуючи борги. Ситуація ускладнюється ще й мільярдною заборгованістю перед підприємством з боку вже не функціонуючого "Енергоринку". Не кажучи про те, що "Енергоринок" має не тільки Центренерго, і з цими боргами теж потрібно щось робити, однак, складається враження, що про них просто забули. Або хтось намагається, щоб всі забули ", - зазначено в матеріалі", - зазначено в матеріалі.

Для вирішення проблем в енергетичній галузі відповідні рішення повинен прийняти антикризовий штаб на чолі з прем'єр-міністром, вважає автор статті: "В будь-якому випадку останнє слово повинно бути за тими, хто визначає долю держави. Антикризовий штаб на чолі з прем'єром вже озвучив свій план врегулювання енергетичної кризи, подивимося наскільки життєздатним він виявиться на практиці".

Відзначимо, Центренерго, в структурі якого перебувають Трипільська, Вуглегірська та Зміївська ТЕС, входить в список об'єктів великої приватизації. Очікується, що велика приватизація відновиться після стабілізації ситуації на фінансових ринках.

Зараз ви читаєте новину «Фінпроблеми Центренерго створюють загрози для вуглепрому і стабільності енергетичної системи України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути