вівторок, 01 грудня 2020 19:13

Фінансова криза УЗ спровокована нечесними тарифами, і вказує на корупцію – ВРУ

Фінансова криза УЗ спровокована нечесними тарифами, і вказує на корупцію – ВРУ
Фото: vcrti.com.ua

Недолуга і нечесна тарифна політика Укрзалізниці довела підприємство до збитків, і має ознаки корупції. Про це у заявив член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, народний депутат Сергій Лабазюк.

Головна проблема УЗ у тому, що на підприємство тиснуть різні сфери впливу, які не зацікавлені в ефективній роботі української залізниці, каже нардеп.

"В УЗ досі немає єдиної вертикалі управління. Є різні сфери впливу, які не думають про те, щоб підняти ефективність роботи УЗ. А це особливо важливо сьогодні, коли зменшився вал сільськогосподарської продукції і, відповідно, зменшилась кількість перевезень. Як наслідок – перевізники зазнали чималих збитків, і знаходяться у критичному фінансовому стані.

На тлі цього досить неправильно змінювати тарифи для одних, і не опускати для інших. Не правильно ставити у нерівні умови тих, хто заключив довгострокові контракти із тими, хто користується послугами УЗ разово. Якщо мають місце для одних одні умови, для інших – інші, це вже не про конкуренцію і експорт, як кажуть в УЗ, а, швидше за все, там треба пошукати корупційні складові", - сказав нардеп.

Зазначимо, що український бізнес, який працює з "Укрзалізницею" на умовах довгострокових контрактів, заявив про фінансовий тиск з боку одного з топ-менеджерів УЗ – громадянина Грузії Іраклія Езугбая.

У зверненні підприємців до голови правління УЗ Володимира Жмака, бізнес вказує на дискримінаційні умови роботи, які встановлені Езугбая в порушення норм антимонопольного законодавства.

Коментуючи це, Лабазюк зазначив, що керівні посади в УЗ мають займатися виключно громадяни України.

"В Україні є достатньо професійних людей. І правильно було б якби в Україні працювали на стратегічних напрямках тільки українці. Щоб ми давали можливість змінювати Україну руками українців.

Якщо ми хочемо почути чиюсь рекомендацію, а переймати чийсь досвід – це нормально, то так, добре. Але це має бути виключно порада і консультація, а ми вже самі визначимося, яка система нам більше підходить", - каже нардеп.

Зауважимо, що за керівництва Езугбая УЗ отримала майже півмільярда гривень збитків лише протягом жовтня.

Ще 9 млрд грн УЗ може втратити за рішенням АМКУ, якщо бізнес оскаржить дії Езугбая.

Загалом, як наголошує колишній член правління УЗ, іноземний менеджмент зараз просто доводить підприємство до банкротства.

Зараз ви читаєте новину «Фінансова криза УЗ спровокована нечесними тарифами, і вказує на корупцію – ВРУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути