Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2017 12:17

Фінансист розповів, що робити з державними банками

Фінансист розповів, що робити з державними банками
Фінансист Сергій Васьков: "Банківська система України роками розвивалась за дуже примітивними сценаріями". Фото: надане "ЕСКА Капітал"

У країні з ринковою економікою понад 50% банківської системи не можуть належати державі. Про це Gazeta.ua розповів Сергій Васьков, фінансист, керуючий партнер лізингової компанії "ЕСКА Капітал".

"Банківська система України роками розвивалась за дуже примітивними сценаріями. У нас є кілька типів банків. Державні - це фінустанови з неефективною неринковою моделлю. Їх менеджмент має певні задачі від своєї політичної сили. І не має на меті створювати сильний банк. Другий вид - банки-конверти. Тут не йдеться про професіоналізм менеджменту. Лише про "кришу" в вищих ешелонах влади, яка б дозволяла підприємствам ухилятися від податків та конвертувати безготівкові кошти в готівку. І хоча політика Валерії Гонтаревої як голови НБУ була досить сумнівною, все ж таки дозволила майже знищити цей вид банків в Україні", - говорить Сергій Васьков.

3-й вид - банки-пилососи.

"Фінансові установи, які давали високі ставки по депозитах і висмоктували з ринку ресурс вкладників, як правило, не маючи на меті повертати ці кошти. "Михайлівський", "Платинум" – найяскравіші приклади. Також є банки-пральні машини. Установи, що допомагали відмивати кошти. Більшість іноземних банків в Україні керуються в роботі стратегіями, які розроблені за кордоном. Тому не зовсім підходять до українських ринкових умов", - каже фінансист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожен українець заплатив 3 тисячі гривень за порятунок Приватбанку

На думку експерта, в Україні майже не існує якісних управлінських кадрів у банківському секторі, які б змогли створити унікальну стратегію для такого великого банка, як Приватбанк.

"Я до сьогодні дотримуюсь думки, що ідеальний варіант для Приватбанку - це ліквідація. З передачею найприбутковіших відділень, клієнтів-фізичних осіб та технологій в Ощадбанк із одночасною оптимізацією структури відділень цієї фінустанови. Корпоративних клієнтів краще передати в Укргазбанк. Все, що залишиться - ліквідувати. Це буде найдешевший варіант для держави та платників податків. Колишні власники Привату подали декілька судових позовів, зокрема в міжнародні суди. Думаю, розгляд цих справ затягнеться надовго. Жоден серйозний інвестор не буде купувати банк із такими ризиками", - зазначив Сергій Васьков.

Україна повинна продати держбанки, але не зараз.

"В країні з ринковою економікою не може більше 50% банківської системи належати державі. Але зараз - найгірший час для продажу. Тому менеджменту державних банків слід зосередитись на індивідуальній стратегії кожного – спеціалізації та позиціонуванні. Потім - на прибутковості за рахунок обраної бізнес-моделі. І лише після цього можна говорити про продаж. Першим найбільше шансів продати Укргазбанк або Ощадбанк", - додав фінансист.

За підсумками 9 місяців 2017 року, найбільший збиток отримали Промінвестбанк (4,9 млрд грн), Приватбанк (1,6 млрд грн), "ВТБ Банк" (1,4 млрд грн), банк "Кредит Дніпро" (489 млн грн) і банк "Кліринговий дім" (366,7 млн грн). Найбільший прибуток отримали "Райффайзен банк Аваль" (4 млрд грн), Укрексімбанк (1,5 млрд грн), Укрсиббанк (856 млн грн), "Креді Аґріколь Банк" (853 млн грн) і ПУМБ (764 млн грн).

Зараз ви читаєте новину «Фінансист розповів, що робити з державними банками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути