четвер, 24 лютого 2011 12:25

Facebook вже коштує $ 84 млрд - дорожче за російський Ощадбанк і "Роснафту"

Facebook вже коштує $ 84 млрд - дорожче за російський Ощадбанк і "Роснафту"

Різке зростання вартості Facebook і Twitter викликало підозри у Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC). Розпочато розслідування. Facebook вже коштує $ 84 млрд, дорожче російського Ощадбанку і "Роснафти". Слідчі підозрюють організаторів торгів, що беруть відсоток з угод, в конфлікті інтересів.

SEC почала розслідування результатів позабіржових торгів акціями непублічних компаній. Підозру слідчих викликали фірми-посередники, які брали участь, зокрема, у продажу акцій інтернет-корпорацій Facebook і Twitter. Під час приватних розміщень акцій інвестори оцінили ці компанії в $ 50 млрд і $ 3,4 млрд відповідно. І ціни продовжують зростати.

Акції Facebook продавали двома траншами. У рамках першого інвестиційний фонд Digital Sky Technologies, співвласниками якого є російські бізнесмени Алішер Усманов і Юрій Мільнер, і банк Goldman Sachs вклали в соціальну мережу $ 50 млн і $ 450 млн відповідно. Потім Goldman Sachs організував продаж паперів Facebook на $ 1 млрд інвесторам, які перебувають за межами США. Акції продавали, виходячи з оцінки Facebook в $ 50 млрд. Угоди, що спричинили широкий резонанс, змусили SEC посилити контроль за обігом паперів непублічних компаній.

Папери непублічних компаній зазвичай продають на спеціалізованих електронних майданчиках. Найбільш популярні в США - це SecondMarket Inc. і Shares Post Inc. Після продажу акцій Facebook слідчі SEC запідозрили організаторів торгів в наявність конфлікту інтересів.

Головна претензія SEC полягає в тому, що посередники озвучують "ринкову" ціну компаній, посилаючись на власні джерела.

Саме такі оцінки накрутили ціну Twitter до $ 10 млрд, тобто 222 річні виручки, і продовжують накручувати ціну Facebook. Приміром, минулої п'ятниці, за словами представника SharesPost, Facebook коштував $ 84 млрд, оскільки в останній угоді за 1 акцію давали $ 37.

Про те, що таку ціну навряд чи можна вважати справедливою, каже більшість учасників ринку.

Зараз ви читаєте новину «Facebook вже коштує $ 84 млрд - дорожче за російський Ощадбанк і "Роснафту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути