середа, 21 вересня 2011 19:52

Європейський союз не зацікавлений в українських товарах - експерт

Європейський союз не зацікавлений в українських товарах - експерт

Європейський союз зацікавлений у створенні зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Україною для одностороннього збільшення присутності на українському ринку.

Таку думку висловив президент центру системного аналізу та прогнозування Ростислав Іщенко в ефірі Першого ділового каналу.

"За основними пунктами товарообігу між Україною та Європейським союзом очікується, скоріше, зменшення присутності України на європейському ринку. Європейський союз забезпечує себе всім і продає на рік 50 мільйонів тонн пшениці. Навіщо йому потрібні українські товари? Він зацікавлений продавати свої товари на українському ринку. З цього погляду, йому зона вільної торгівлі потрібна, з усіх інших - не потрібна", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росії нагадали, що з Україною в неї вже 17 років вільна торгівля

Експерт також навів приклад розрахунків, згідно з якими, втрати України від членства в зоні вільної торгівлі становитимуть $ 5 млрд.

"Правда, при цьому європейські чиновники кажуть, що в майбутньому, коли збільшиться товарообіг і з'являться можливості бути присутнім на європейському ринку, ви це компенсуєте і ще більше заробите. Але коли настане це щасливе майбутнє, вони не кажуть. І розрахунків ніяких немає, що показують, що Україна зможе якимось чином збільшити свою присутність на європейському ринку", - зазначив Іщенко.

За його словами, українська влада виявляє непослідовність у намірах приєднатися чи то до Митного союзу, чи то до ЗВТ з Євросоюзом.

"Українська влада так часто міняє свою позицію залежно від своїх хотілок, що казати про те, що вона розуміє щось або не розуміють, я б не ризикнув. Я думаю, що вони взагалі ніколи нічого не розуміли, не розуміють і розуміти не будуть", - підкреслив Іщенко.

Зараз ви читаєте новину «Європейський союз не зацікавлений в українських товарах - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути