пʼятниця, 29 червня 2012 11:57

Єврокомісія схвалила імпорт газу з Азербайджану

Єврокомісія схвалила імпорт газу з Азербайджану
Проект "Набукко-Захід" передбачає доставку газу з Азербайджану по трубопроводу довжиною 1300 кілометрів. Фото: rfi.fr

Європейська комісія привітала вибір проекту газопроводу "Набукко" для транспортування на Захід через Європу газу з родовища Шах-Деніз в Азербайджані.

"Завдяки цьому попередньому вибору ми наблизилися до моменту, коли будемо перекачувати газ безпосередньо з Азербайджану та інших країн Каспійського регіону", - сказав член Єврокомісії з енергетики Гюнтер Еттінгер в заяві, поширеній в четвер.

"Яким би не було остаточне рішення про маршрут через Туреччину, газ з Азербайджану прийде до Європи, - додав він. - Це успіх для Європи і для безпеки її постачання".

Проект "Набукко-Захід" передбачає доставку газу з Азербайджану по трубопроводу довжиною 1300 кілометрів, який розпочнеться від болгарсько-турецького кордону, перетне Болгарію, Румунію, Угорщину і закінчиться в Баумгартені на сході Австрії. Йому віддали перевагу пеерд іншим проектом трубопроводу, SEEP, оператором якої є ВР і проектування якого, за заявою британської групи, "буде зупинено".

ФОТОРЕПОРТАЖ: Азаров напружено слухав Медведєва, а Міллер розтоптав "газову" мрію Бойка

Початковий проект "Набукко" включав трубопровід протяжністю 3900 км через Туреччину.

"Набукко-Захід" буде приєднаний до газопроводу ТАНАП, який пройде по Туреччині, Грузії та Азербайджану. Там будуть два керуючих замість одного, але рішення нам підходить", - прокоментував європейський чиновник з оточення Еттінгер.

Потужність газового родовища Шах-Деніз в Азербайджані оцінюється в 16 млрд куб. м на рік, і азербайджанці вирішили продавати більшу частину. Йдеться про 10 млрд куб. м для Європи, але ніяких остаточних рішень за обсягами поки не прийнято, додав цей чиновник.

Ці поставки, як очікується, допоможуть компенсувати зростання потреб ЄС у газі, які повинні збільшитися з нинішніх 526 млрд. куб. м до 622 млрд. куб. м в 2030 році, зазначили джерела в Єврокомісії.

Зараз ви читаєте новину «Єврокомісія схвалила імпорт газу з Азербайджану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути