Ексклюзиви
пʼятниця, 26 лютого 2021 17:05

Євро росте, долар топчеться на місці: що впливає на курс валют

Євро росте, долар топчеться на місці: що впливає на курс валют
Гривня мала би бути сильнішою щодо долара. Фото: pixabay.com

Національний банк України на 26 лютого встановив курс долара на рівні 27,93 грн. Це на 2 коп. дешевше, ніж вчора. Натомість євро подорожчав на 22 коп., коштує 34,15 грн.

"Подорожчання євро пояснюється суттєвим ростом євро відносно долара. Це транслювалося в зростання відносно гривні також. Євро подорожчало відносно американської валюти через ситуацію на глобальних фінансових ринках", - пояснив Gazeta.ua інвестиційний банкір Сергій Фурса.

"Учора курс євро/долар виріс до максимуму за місяць в 1,2175 долара за євро. Надалі на курс євро до гривні впливатиме як його вартість щодо долара, так і зміцнення чи ослаблення гривні до долара США, який у нас традиційно є "еталонною" іноземною валютою", - додав експерт, речник Кредобанку Віктор Гальчинський.

Узагалі прогнозувати курс євро в Україні неможливо, кажуть експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки коштуватиме долар - прогноз аналітика

"Найважливіший у світі курс валют - це долар до євро. Обсяги торгівлі долар-євро у світі величезні - сотні мільярдів, трильйони доларів. Курс гривня - долар множиться на цей коефіцієнт і ми отримуємо курс гривні до євро. Залежно від того, США чи ЄС - випустить більше своєї валюти, які показники облікової ставки встановлять, яка загальна макроекономічна ситуація у них, таким і буде курс", - зауважив президент ІГ "Універ" Тарас Козак.

Він також додав, що гривня щодо долара має зміцнитися, оскільки навесні завжди діє так звана сезонність.

На думку Сергія Фурси, гривня мала би бути сильнішою щодо долара.

"Для гривні ситуація з одного боку сприятлива, але з іншого бачимо нервовість на світових ринках, яка б'є по валютах країн, що розвиваються. Це створює зайві нерви українському бізнесу. Плюс проблеми з МВФ - це психологічний фактор, але українці завжди чутливі до таких речей", - зауважив фінансист.

Долар стрімко почав дорожчати з 9 березня 2020-го. До цього переважно дешевшав. Найменше коштував у вересні 2019 року - 24,08 грн.

Зараз ви читаєте новину «Євро росте, долар топчеться на місці: що впливає на курс валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути