четвер, 12 травня 2011 20:35

Євро подорожчає до 12 гривень - експерт

Євро подорожчає до 12 гривень - експерт

До кінця року євровалюта в Україні може подорожчати до рівня 12 грн / євро.

Такий прогноз озвучив незалежний аналітик фінансового ринку Андрій Войтенко в ефірі Першого ділового каналу.

"Якщо говорити про проміжок до кінця року, думаю, зростання євро по відношенню до гривні може досягти позначки 12 і вище. По відношенню долар-гривня на осінь чітко видно небезпеку девальвації, але контрольовану та помірну; думаю, позначки 8,2, можливо 8,5 цілком досяжні", — сказав він.

У той же час, вважає експерт, американський долар буде слабшати по відношенню до європейської валюти.

"Курс євро надалі, скажімо, рік-півтора, очікує поступальний впевнене зростання. Причин для цього багато, але я думаю, найголовніша — це те, що Федеральний резерв США дотримується політики ультранизьких ставок. Низька облікова ставка знижує рівень інвестицій всередині країни, знижує зацікавленість в країні іноземних інвесторів. Шляхом тиску ліквідності на сировинні ринки розвинених країн відбувається імпорт інфляції в інші національні економіки, підвищення облікових ставок і, таким чином, падіння долара до альтернативних світових валют, зокрема сильних регіональних азіайських", — підкреслив Войтенко.

За словами аналітика, потенціал зміцнення російського рубля по відношенню до гривні та долара обмежений.

"Російський рубль почав рік на позначці 31,5 по відношенню до американського долара. Зараз курс зміцнився нижче 28. Але у російської економіки є свої проблеми: це сировинна залежність, розрив торговельного і платіжного балансу, відтік капіталу. У випадку різкої корекції на сировинних ринках, зокрема на ринку енергоносіїв, російський рубель цілком вразливий. З урахуванням інфляції на рівні вище 8% і зниження купівельної спроможності карбованця, думаю, потенціал його зміцнення до долара і гривні обмежений", — спрогнозував він.

Зараз ви читаєте новину «Євро подорожчає до 12 гривень - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути