Ексклюзиви
понеділок, 13 липня 2020 15:51

Електроенергія подорожчає: кому з серпня доведеться платити більше

Електроенергія подорожчає: кому з серпня доведеться платити більше
Підвищення тарифу на електроенергію по суті не відіб'ється на населенні. Це в основному експортні напрямки. Фото: pexels.com

Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг збільшила на 54,6% тариф на передачу електроенергії. Рішення вступить в дію з серпня.

"Це жодного стосунку не має до населення. Йдеться про промислових непобутових споживачів - різноманітні заводи, великі підприємства. Оскільки головну роль при нарахуванні тарифу має обсяг споживання електрики, то таке зростання суттєво не вдарить по промисловості", - розповів Gazeta.ua Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

Пояснює, що спочатку обговорювали подорожчання у 4 рази - до 605 грн/МВт-год. Далі пропонували зростання тарифу вдвічі - до 328 грн.

"Зупинилися на пропозиції, яку озвучували торік, коли ці питання також розглядали. Тариф зросте на понад 50 відсотків - до 240,23 гривні. В принципі зараз отримали "пожежу за розкладом" - зробили так, як це планували 2019-го", - додає Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сонячна електростанція обійшлася у 308 млн

НКРЕКП прийняла таке рішення, щоб забезпечити наявність коштів для погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел.

"Питання тарифів підняли через дефіцит коштів. Укренерго, яка виплачує кошти у тому числі виробникам відновлювальних джерел енергії, має дефіцит на рівні 17 мільярдів гривень. Тому шукає варіантів, як "закрити дірку". Але таке планове підвищення по суті не відобразиться на населенні ще й тому, що це переважно експортні напрямки", - підсумував експерт.

Водночас у Кабміні вже обговорювали питання підвищення тарифів електроенергії для населення. Це один із пунктів урядової програми стимулювання економіки у зв'язку з Covid-19. Перегляд тарифів забезпечить фінансову стабільність енергетичного сектора, очікують у Кабміні.

Зараз ви читаєте новину «Електроенергія подорожчає: кому з серпня доведеться платити більше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути