У 80% українських ресторанів подають страви національної кухні. Про це Gazeta.ua розповіли в компанії з автоматизації кафе і ресторанів Poster.
"Криза штовхає ресторани до універсальності. В меню мають бути впізнавані страви. Найчастіше це українські страви. Серед іноземних найпопулярніші - піцца, стейки, гриль, грецький салат та чіз-кейк. Їх можна знайти майже в кожному ресторані", каже співзасновник Poster Родіон Єрошек.
Ресторанний бізнес найбільше наголошує на національній кухні. З 14 тис. ресторанів майже 80% подають українські страви. Ще 73% мають у меню їжу за італійськими рецептами, близько половини пропонують відвідувачам гриль і страви на мангалі.
"Колись національних ресторанів було багато, але в них подавали "важку" їжу, "шаровану" кухню. Зараз з'являються ресторани, де можна скуштувати цікаві страви із різних регіонів України. Відкривають ресторани подільської, карпатської, бесарабської кухні", – говорить власник одеського ресторану "Bodega 2К" Дмитро Сікорський.
4% ресторанів пропонують авторську кухню, підрахвали у Poster. Як і "кухня від шефа", непопулярні в Україні і страви здорового харчування. Однак аналітики переконані, що здорова їжа для українських кафе та ресторанів - це перспектива на майбутнє.
"В Європі в меню ресторанів багато здорового харчування і авторських страв. Наприклад, модно їсти каші. В Україні це поки що поодинокі приклади. Три роки тому намагалися ввести до розділу меню каші. Вони програли бургерам, але реванш не за горами", – каже співвласниця ресторанів "Подворотня" та "Ma Cocotte" Ольга Казанцева.
"Тренд на ринку фаст-фуду диктують великі корпорації, мережеві бренди. Говорити про остаточну перемогу здорової їжі можна тільки тоді, коли якась корпорація вкладе у просування корисної їжі співставні з МсDonald's та іншими фаст-фудами бюджети. Та фаст-фуд уже зараз у рекламних кампаніях теж стає здоровішим - ребрендинг МсDonald's кілька років тому зробили саме в еко-тематиці. Однак, масовий продукт, що продається тисячами штук в день, просто не може бути здоровим", – коментує Родіон Єрошек.
За його словами, найбільш популярними стравами здорового харчування для українців є овочеві супи, супи-пюре, фруктові коктейлі, запечені овочі, низькокалорійні салати, як-от салат "Цезар". Деякі заклади наголошують на фітнесі і пропонують страви, приготовані на пару.
Коментарі
2