четвер, 26 травня 2016 15:30

Експерт розповіла, де взяти гроші на виплату пенсій

Експерт розповіла, де взяти гроші на виплату пенсій
www.dsnews.ua

Нині "дірка" в Пенсійному фонді найбільша за всі роки незалежності. Вона виникла через зменшення основного джерела наповнення – єдиного соціального внеску. Були сподівання, що роботодавці платитимуть вищі зарплати і більше відраховуватимуть до Пенсійного фонду. Але цього не сталося. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Маріанна Онуфрик, експерт із питань соціальної політики Інституту соціально-економічних досліджень

"Пенсії і надалі виплачуватимуть без затримок. Гроші виділять із державного бюджету. Коли його приймали, говорили про меншу суму дефіциту Пенсійного фонду. Зараз "дірка" зросла, бо мінімальні пенсії і зарплати трохи підвищили. З кожним роком ситуація погіршується. Кошти, які могли б виділити на армію, освіту чи охорону здоров'я, йдуть на проїдання", - говорить Онуфрик.

На думку експерта, якщо і надалі не буде рефом, доведеться підвищувати пенсійний вік.

"Але це також не вихід. Бо українці живуть на 8-10 років менше, ніж люди в розвинутих країнах. Треба запроваджувати обов᾿язковий накопичувальний рівень пенсійного забезпечення. Криза виникла саме через те, що в Україні є тільки одне джерело наповнення Пенсійного фонду - це солідарні відрахування. У Європі, США є мінімум 2-3 джерела. За накопичувальної пенсійної системи гроші лежать на індивідуальному рахунку людини. Це - її власні кошти. Якщо не доживає до пенсійного віку, вони передаються у спадок. Є механізми, щоб використати їх на лікування тяжкого захворювання. В Європі пенсійними грошима можна сплатити іпотеку чи навчання дітей", - каже Маріанна Онуфрик.

Щоб збільшити кількість платників єдиного соціального внеску, треба вивести зарплати із тіні.

"Працівників треба мотивувати сплачувати ці податки, отримувати "білу" зарплату. Зараз кожен працюючий утримує щонайменше одного пенсіонера. По-друге, варто залучити до загальнодержавного пенсійного забезпечення українців, які працюють за кордоном. Очевидно, що більшість із них на старості захочуть повернутися в Україну. У Верховній Раді вже зареєстровано відповідний законопроект. Там пропонується, зокрема, вводити добровільні внески для заробітчан", - додає експерт.

Читайте також: Голова Пенсійного фонду поставив крапку в питанні з пенсіями

Нагадаємо, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що дефіцит Пенсійного фонду становить 145 млрд грн. Назріває катастрофа з пенсійними виплатами.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, де взяти гроші на виплату пенсій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути