четвер, 08 лютого 2018 21:10

Експерти назвали причину подорожчання ліків

Експерти назвали причину подорожчання ліків
У 2018 році ліки подорожчають на 15-18%. Фото: Днепр Час

Вартість мінімального набору лікарських засобів у середньому по Україні становить 571 грн. Водночас у Львові за такий доведеться заплатити 597 грн, у Вінниці — 537 грн, розповів Gazeta.ua Ігор Гарбарук, член "Економічного дискусійного клубу".

"На ціни в аптеках впливає споживча інфляція. У 2017 році вона передбачалась на рівні 8,1%. По факту виявилась значно вищою – 13,7. Cкоріше за все Держстат свідомо надає занижені показники інфляції і насправді їх середнє значення знаходиться на відмітці 17-18%. Якщо ж проаналізувати зростання цін на основний споживчий кошик продуктів та товарів щоденного споживання – інфляція досягла 33-35%", - каже Ігор Гарбарук.

За словами голови Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктора Сердюка, ліки у 2018 році подорожчають на 15-18%.

"Медикаменти дорожчатимуть виключно у зв'язку з інфляцією. Ціни виростуть як на вітчизняну, так й імпортну продукцію. В середньому на 15-18%. Оскільки ліки - товар вимушеного вживання, то аптеки виставлятимуть ціни на межі рентабельності. Щоб більше продати медикаментів. Виробники ж продаватимуть дефіцитні чи розрекламовані ліки з великою націнкою. Наприклад, сьогодні вакцина від кору коштує $5-7 — понад 100 гривень. У комерційних аптеках її продають за 600 гривень", - наголосив Віктор Сердюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В продаж випустили найдорожчі в світі ліки

Дефіциту ліків в Україні немає.

"Щоправда до нас не завозять до 30 відсотків формул ліків, які доступні європейцям. В Україні вони навіть не зареєстровані. Крім цього, наша держава купує все менше медикаментів російського виробництва. Дешевше купувати в Індії", - зауважив експерт.

Наприкінці 2017 року Міністерство охорони здоров'я розширило перелік безкоштовних ліків за програмою "Доступні ліки" до 199 препаратів. Це на 42 більше, ніж було раніше. Програма розрахована на гіпертоніків, діабетиків і астматиків.

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали причину подорожчання ліків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути