вівторок, 03 лютого 2015 18:24

Експерти назвали антикризовий план Кремля неадекватним - NYT

Експерти назвали антикризовий план Кремля неадекватним - NYT
Фото: medialeaks.ru

Кореспондент The New York Times Ніл Макфаркар обговорив з експертами антикризовий план, представлений міністром фінансів РФ Антоном Сілуановим. Співрозмовники газети "майже одностайно вважають його неадекватним", йдеться в статті.

За словами Макфаркара, "власники бізнесу і люди, які раніше займали високі посади в уряді, в інтерв'ю сказали, що Кремль, на їх думку, буде реагувати на кризу, як у 2008 році, - ліквідацією його наслідків без фундаментальних змін".

"Це фількіна грамота. Багато слів і мало конкретики", - відгукнувся про ініціативу уряду російський олігарх Олександр Лебедєв. Олексія Улюкаєва, який заявив, що у Росії величезні грошові резерви, що дозволять їй пережити тяжкі часи, Лебедєв назвав "буддистом".

На обмаль подробиць звернув увагу і головний редактор "Незалежної газети" Костянтин Ремчуков. "Путін вважає, що через півроку ціни на нафту підуть вгору. Таке його глибоке переконання, - вважає Ремчуков. - Якщо ми не розвалимося, то через два роки будемо в шоколаді".

"Вони намагаються звести кінці з кінцями... і сподіваються, що ціни на нафту зростуть, сподіваються, що можна дещо відкоригувати, і все минеться. Апетиту до фундаментальних реформ у них немає. Вони будуть просто вичікувати", - сказав Кеннет Рогофф, професор економіки з Гарварду, в минулому головний економіст МВФ.

Він зазначив, що уряди в принципі схильні недооцінювати швидкість, з якою вичерпуються їхні фінансові резерви.

Макфаркар вважає, що над економікою Росії "висить дамоклів меч: чи не закінчаться 385 млрд доларів державних резервів раніше, ніж зростуть ціни на нафту".

"У 2008 році ціни швидко відновилися, а наслідки фінансової кризи почали сходити нанівець. Але в цього разу, мабуть, буде по-іншому, говорять експерти. Росія, за їх словами, не готова вжити заходів до стимулювання економічного зростання, щоб компенсувати втрату доходів від продажу нафти, або, можливо, не в змозі зробити цього, - йдеться в статті. - В реакції Кремля віра у швидке повернення цін на нафту до колишнього рівня поєднується з вихвалянням на державному рівні, що заради вітчизни росіяни витримають будь-які труднощі, в тому числі будуть менше їсти".

Протягом багатьох років навколо Путіна йде боротьба між консервативним, націоналістично налаштованим істеблішментом і його ліберальними економічними радниками, нагадує автор. Путін своїми рішеннями, починаючи з величезних інвестицій в модернізацію збройних сил і закінчуючи військовою авантюрою в Україні, послідовно зміцнює позиції силовиків на шкоду економістам.

"Він боїться відпустити ситуацію, - коментує Ігор Юргенс, президент Інституту сучасного розвитку. - Тим, хто проводив би реформи, довелося б дати значно більше свободи".

За його словами, паніки в Кремлі поки немає, адже російське держава - "це велика махина, у якій ще залишилися гроші, яка досі продає дуже багато нафти і газу, в якої є великі доходи. Терпимо. Є горілка, продукти на столі, солоні огірки. Впораємося".

Зараз ви читаєте новину «Експерти назвали антикризовий план Кремля неадекватним - NYT». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути