Ексклюзиви
середа, 11 вересня 2019 10:12

Експерти визначили головні обмеження, які можуть завадити планам Кабміну щодо зростання економіки

Автор: скрін з YouTube
  Олексій Чернишов: "Ми маємо зараз розмір економіки, який при зростанні в 40% за 5 років наздожене цифру 2013 року"
Олексій Чернишов: "Ми маємо зараз розмір економіки, який при зростанні в 40% за 5 років наздожене цифру 2013 року"

Україна є найбіднішою країною Європи за даними минулорічного звіту МВФ. Новий прем'єр-міністр Олексій Гончарук, тільки-но вступивши на посаду, заявив, що основним завданням уряду на найближчі п'ять років є ріст економіки України на 40%. Як досягнути таких темпів зростання економіки та які ресурси для цього слід залучити – на ці питання відповіді шукали експерти під час дискусійної панелі "Точки зростання: де Україні їх шукати?", яку вчора організувала газета "Ділова столиця".

- Кабмін поставив амбітну мету: 40% зростання економіки за 5 років. Які точки економічного зростання можливі в зв'язку з цим? В першу чергу, це приплив капіталу в країну – прямі іноземні інвестиції, які повинні створити необхідний об'єм капіталу в країні. Далі, це зростання промислового виробництва, створення доданої вартості. Третій блок, відповідно, зростання внутрішнього споживання, - заявив Олексій Чернишов, засновник інвестиційної компанії VI2 Partners, голова Наглядової ради Українського клубу нерухомості.

Відкриття ринку землі та реформування судової системи є основними факторами, які можуть забезпечити серйозний поштовх для зростання української економіки. Про це під час дискусії заявив Дмитро Боярчук, виконавчий директор центру соціально-економічних досліджень CASE Ukraine.

- Реформа ринку землі для багатьох буде сигналом, який покаже закордонним партнерам, що це вже незворотні зміни, і на цю країну потрібно подивитися більш уважно. Я думаю, що це реальний шанс і для уряду Гончарука проявити себе, і для нас, щоб ми з'явились на світових інвестиційних картах, - говорить Боярчук.

Економічний експерт Анатолій Амелін вважає головною проблемою України відсутність чіткого стратегічного плану розвитку.

- Два головні завдання, які нам потрібно вирішити сьогодні. Перше - наявність у країни стратегічного плану розвитку, довгострокового, на 10 років, в якому потрібно дати відповідь на питання, якими будуть роль і місце України на європейській і світовій економічній, гуманітарній, соціальній карті. Друге – нам потрібно встановити систему правил. Правила повинні працювати. У нас є непогані закони, але судова система є корумпованою і упередженою. Це те, що і українцям, і іноземним інвесторам створює незручності. Тому є два основні чинники, починаючи з яких можна говорити про точки зростання. Це система правил, система справедливого правосуддя, і наявність довгострокового плану стратегічного розвитку, - говорить Анатолій Амелін, співзасновник та директор економічних програм аналітичного центру "Український інститут майбутнього".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли спосіб, як збільшити ВВП України

Експерти також окреслили основні проблеми, які слід подолати на шляху економічного зростання країни.

- Ми маємо зараз розмір економіки, який при зростанні в 40% за 5 років наздожене цифру 2013 року. Ми маємо недовіру зовнішнього інвестора до інвестиційного середовища. Ми маємо державне середовище, при якому держава виступає радше жандармом і поліцейським для бізнесу, ніж його підтримує. Ми маємо непрацюючу ефективно судову систему. І ми маємо всім нам відому багатолітню очевидну корупцію, яку належить подолати. Швидкість подолання цих обмежень і визначить подальші темпи і важелі розвитку економіки, які у держави є, - підкреслив Олексій Чернишов.

За наступні 5 років, на переконання нового прем'єра Олексія Гончарука, валовий внутрішній продукт України може зрости на 40%.

Зараз ви читаєте новину «Експерти визначили головні обмеження, які можуть завадити планам Кабміну щодо зростання економіки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути