пʼятниця, 19 серпня 2011 13:56

Експерти розповіли, скільки ще часу гривня буде стабільною

Експерти розповіли, скільки ще часу гривня буде стабільною

Гривня, що опустилася в серпні до позначки 8,0 грн / $ 1, може затриматися на цьому рівні до середини вересня, а динаміка четвертого кварталу залежить від співпраці країни з Міжнародним валютним фондом (МВФ), цін на імпортований з Росії газ і припливу валютного виторгу від експорту аграрної продукції.

Таку думку висловили опитані Reuters експерти.

"За оптимістичного сценарію нам до середини вересня нічого не загрожує, далі - жовтень-листопад - залежатиме від того, що буде вирішено з МВФ", - сказав директор казначейства банку "Хрещатик" Олексій Козирєв.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко також вважає, що, якщо МВФ у вересні виділить Україні черговий транш кредиту, то "можна спокійно утримувати курс 8 гривень до кінця року".

На думку експертів, кредити МВФ допоможуть Україні покрити дефіцит зовнішньої торгівлі, який за перше півріччя становить $ 1,801 млрд в порівнянні з профіцитом на суму $ 634 млн за аналогічний період минулого року.

"Також багато що залежатиме від динаміки надходжень валюти від експорту сільгосппродукції та витрат на енергоносії. Але глобальних передумов для девальвації гривні немає", - додав Козирєв.

Експерти кажуть, що боргові проблеми Єврозони і США, криза на фондових ринках, волатильність основних міжнародних валют підлили масла у вогонь і без того не затухаючому попиту на валюту в Україні. Зокрема, за словами аналітиків, нерезиденти зволіли вийти з українських гривневих облігацій та акцій, з цієї причини внутрішній ринок покинуло близько $ 100-120 млн.

Експерти також зазначили, що постійний перевагу попиту на валюту, зниження курсу гривні навіть у літні місяці та події кризового 2008 року підвищили побоювання девальвації гривні серед населення та дрібних підприємців.

"Населення продовжує купувати валюту і в серпні, тому що традиційно боїться "другої хвилі кризи" під осінь. Після кризи 2008 року населення привчили боятися цього періоду", - сказав Заблоцький.

Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, скільки ще часу гривня буде стабільною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути