пʼятниця, 01 листопада 2019 16:47

Експерт розповів, для чого ГТС відокремили від Нафтогазу

Експерт розповів, для чого ГТС відокремили від Нафтогазу
Геннадій Рябцев: Це не відокремлення ГТС від "Нафтогазу". Це виокремлення в структурі "Нафтогазу" незалежного системного оператора. Фото: radiosvoboda.org

Закон про створення нового оператора дозволить виокремити в НАК "Нафтогазі" нового незалежного оператора, який займатиметься забезпеченням транзиту російського газу українською територією.

Про це в коментарі для Gazeta.ua сказав експерт із питань енергетики науково-технічного центру "Психея" 48-річний Геннадій Рябцев.

"Це не відокремлення ГТС від Нафтогазу. Це виокремлення в структурі Нафтогазу незалежного системного оператора "Індепендент Сістем Оперейтор". Це структура, яка займатиметься забезпеченням транзиту, зокрема, російського газу українською територією. Можливість підписання угод із "Газпромом" про транзит газу. Це не означає підписання автоматичне. Без створення такого оператора неможливо було б підписати угоду з "Газпромом". Це вимога, яка визначена для України та її зобов'язаннями як у сенсі угоди про асоціацію, так і в сенсі приєднання до європейського енергетичного співтовариства", - сказав експерт.

За його словами, такий крок цілком формальний.

"Цей крок формальний. Законом України передбачалося вибір між двома варіантами відокремлення. Ми з колегами не були прихильниками нинішнього відокремлення. Ми вважали за доцільне повну передачу активів. Тобто це анбандлінг, розділення функцій окремої компанії. А те, що зараз відбувається, - це не створення окремої компанії. Це надання самостійності частини компанії НАК "Нафтогаз" України. Самостійності, зокрема, фінансової. Цього недостатньо для того, щоб новий оператор був дійсно незалежним. Запропоновано дві схеми. Обрано ту, де оператор може бути не на 100 відсотків незалежним", - додав Рябцев.

Парламент на вечірньому засіданні у четвер, 31 жовтня, ухвалив у другому читанні та в цілому законопроект №2239-1. Він необхідний для створення нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС). Це дозволить відокремитися від НАК "Нафтогаз України". Також це створить умови для укладення транзитного контракту з російським "Газпромом" за європейськими правилами. За відповідне рішення проголосував 341 народний депутат.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, для чого ГТС відокремили від Нафтогазу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути