
Виробництво і споживання хліба в Україні за останні чотири роки скоротилося на 15%. У жовтні 2016 року українські аграрії виробили 94 тис. т хліба та хлібобулочних виробів, що на 10,4% менше порівняно з жовтнем 2015-го.
Обсяг виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Україні в жовтні поточного року порівняно з вереснем зменшився на 1,4%. Про це повідомляє Держстат.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як із 1 грудня зміняться пенсії і зарплати - інфографіка
"Головна причина скорочення ринку хліба в країні – не економічна, а демографічна, — коментує директор консалтингової компанії Pro-Counsulting Олександр Соколов. – Разом зі скороченням чисельності населення в Україні скорочується споживання цього продукту. За останні чотири роки населення України скоротилося на 2,9 мільйона осіб. Станом на 1 січня 2016 року становило 42 760 000 чоловік. За цей час зменшилося не лише споживання хлібобулочних виробів, а також обсяги експорту та імпорту. Частіше люди роблять вибір на користь дешевших продуктів, нерідко самі печуть хліб".
На купівельну спроможність впливає й зниження рівня доходів українців. А також те, що через низьку рентабельність виробництва скоротилися обсяги випікання так званого соціального хліба. Упродовж січня-жовтня цього року в Україні виробили 1,6 млн т борошна і 939 тис. т хліба та хлібобулочних виробів. У жовтні виробництво борошна становило 180 тис. т. Це на 0,3% менше за показники жовтня 2015 року і на 0,4% — порівняно з вереснем поточного року. На показники статистики також впливає скорочення рівня виробництва на підконтрольних територіях Луганської і Донецької областей.
Коментарі