пʼятниця, 22 грудня 2017 21:10

Експерт розповіла, за який час можна встановити газові лічильники всім українцям

Експерт розповіла, за який час можна встановити газові лічильники всім українцям
Загальнобудинкові газові лічильники не мають права існувати у будинках українців. Фото: KP.UA

В Україні налічується понад 12 млн побутових споживачів газу. З них - 4 млн ще не мають газових лічильників, розповіла Gazeta.ua Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"Зміни до закону про комерційний облік природного газу, які були внесені цього року — дуже важливі. Кожен абонент повинен знати, скільки газу він споживає. Цього можливо досягти лише встановивши індивідуальні лічильники. Механізм, що був започаткований ще на початку незалежності України - не ефективний. У тариф газорозподільчих компаній вкладали інвестиційну складову, за рахунок якої мали встановлюватися лічильники. Проконтролювати кількість безкоштовних і встановлених за гроші - не можливо. Крім того, інтенсивність встановлення дуже низька - близько 200 тисяч лічильників на рік. За таким механізмом, необхідно ще років 20, щоб встановити лічильники 4 мільйонам споживачів", - каже Марія Яковлєва.

Експерт додала, що 4 млн лічильників можна встановити за 3 роки. Потужності вітчизняних виробників дозволяють виготовляти 1 млн приладів за рік. При держзамовленні темпи виготовлення можна наростити до 1,5 -2 млн. Водночас, потрібно переглянути стандарти. Наприклад, щоб пристрій в онлайн режимі міг передавати дані споживання газу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, скільки комунальних субсидій отримали українці

"Згідно закону до 1 січня 2018 року індивідуальні газові лічильники мали бути встановлені у всіх, хто використовує газ для приготування їжі. На жаль, за три з половиною роки цього так і не виконали. Влада мала б започаткувати державну програму, яка б дозволила за 1-2 роки встановити лічильники всім побутовим споживачам в Україні. При цьому обов'язково завантажуючи українських виробників лічильників. Лише за тиждень до Нового року це питання почали розглядати. Добре, що у парламенті все ж є люди з державним мисленням, які поставили законопроект на голосування і прийняли його у першому читанні", - наголосила Марія Яковлєва.

Загальнобудинкові газові лічильники не мають права існувати у будинках українців.

"Ці лічильники можуть встановлюватися виключно тоді, коли у квартирах вже встановлено індивідуальні. Замість них - ні в якому разі. Це порушення Конституції. Якщо встановлюється загальнобудинковий лічильник, то увесь спожитий газ розподіляється серед прописаних осіб у будинку. Однак відомо, що кількість прописаних не завжди відповідає кількості тих, хто фактично мешкає у будинку", - підсумувала Яковлєва.

21 грудня Верховна Рада заборонила встановлювати загальнобудинкові газові лічильники без згоди співвласників багатоквартирного будинку. До 1 січня 2021 року жителі квартир і окремих будинків, які використовують газ тільки для приготування їжі, повинні обладнати своє житло лічильниками.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, за який час можна встановити газові лічильники всім українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути