Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 11:05

Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення

Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення
За словами експерта, підвищувати вартість газу та теплової енергії — економічно не доцільно. Фото: UA.News

2018 року Україна може отримати історичну можливість знизити ціни на природний газ, розповіла Gazeta.ua Марія Яковлєва, член колегії Державного агентства з енергозбереження та енергоефективності.

"У меморандумі з МВФ ціна на газ встановлюється за сукупністю декількох показників. По-перше, це повне відшкодування витрат на видобуток. Тобто повне покриття собівартості та ставки рентабельності. По-друге, фонд субсидій не має перевищувати 47 мільярдів гривень. По факту, 2017 року фонд субсидій становив 68 мільярдів гривень. Якщо зросте ціна газу, то запланований фонд субсидій у 71 мільярд гривень вийде за рамки 100 мільярдів", - каже експерт.

Підвищувати вартість газу та теплової енергії — економічно недоцільно.

"Доходи бюджету й громадян України не дозволяють піднімати тарифи. Якщо ціна збільшиться, велика кількість українців змушена буде звернутися за допомогою до держави. Бюджет 2018 року дефіцитний на 80 мільярдів гривень. Збільшення ціни приведе до дефіциту понад 100 мільярдів", - наголосила Марія Яковлєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МВФ озвучив головні вимоги до України

На сьогодні Україна на 100% забезпечує населення газом.

"Укргазвидобування вже анонсувало, що 2018 року 100 відсотків покриватимуть потреби населення у природному газі. Тому Україна має всі підстави для зниження ціни. Коли країна отримає нормальну обґрунтовану вартість газу, зменшиться навантаження на державний бюджет. У результаті зменшиться кількість субсидіантів. Покращиться платоспроможність населення і державного бюджету перед кредиторами", - підсумувала Марія Яковлєва.

Нафтогаз 2018 року планує закупити 4-5 млрд м³ газу в російському Газпромі. Експерт з питань енергетики Михайло Гончар каже, що рішення купувати російський газ - вимога Стокгольмського арбітражу. У іншому випадку Україна матиме позов від Газпрому і буде вимушена сплатити немалу суму. За його словами, 5 млрд - це лише одна шоста від усього газу, що українці споживають за рік. Це не створить ефекту критичної залежності України від Газпрому.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла про наслідки подорожчання газу для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути