В молочній галузі найчастіше підробляють вершкове масло. Виробники замінюють молочний жир пальмовою чи кокосовою олією, маргарином. Часто фальсифікують томатні пасти. Підробляють навіть чорний мелений перець, розповіла Gazeta.ua експерт науково-дослідного центру незалежних споживчих експертиз Ніна Кільдій.
За її словами, найважче підробити однокомпонентні продукти. Наприклад воду, олію, борошно чи оцет. Щоправда продукт нижчого сорту можна продати під виглядом вищого. Простіше підробляти багатокомпонентні чи однорідні пастоподібні продукти. Наприклад, варену ковбасу, соуси. Туди або щось не докладають, або додають барвники, ароматизатори.
"Найперше, що має насторожити — аномально низька ціна. Вартість вершкового масла вже давно перевалила 30 гривень за 250-грамову упаковку. А його пропонують по 15. Крім того, справжнє вершкове масло не може танути одразу, як тільки витягнули з морозильної камери чи холодильника. Також м'яке вершкове масло свідчить про неправильні умови зберігання. Загалом людям потрібно бути уважними в магазинах. На пачці з вершковим маслом принаймні має бути написано "Вершкове масло", а не дрібними літерами - спред чи маргарин. У складі ковбаси на першому місці має стояти м'ясо, а не соя", - каже експерт.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Масло яких підприємств небезпечно купувати: розслідування експертів
Вона додала, що підроблений продукт не завжди шкодить здоров'ю. Наприклад, якщо в ковбасі свинину замінили соєю, крохмалем чи курятиною — людина від цього не отруїться. Постраждає гаманець і знизиться харчова цінність продукту. Така ж ситуація з борошном, коли підмінити один сорт іншим.
"Інша справа, якщо у тому ж маслі використовувати маргарин із високим вмістом трансжирів (це рідкі рослинні жири, які методом гідролізу переведені у пластичний стан - Gazeta.ua). Вони негативно впливають на серцево-судинну систему. Наявність харчових добавок, ароматизаторів, барвників, консервантів може викликати алергію чи дисбактеріоз", - підсумувала Ніна Кільдій.
Повну версію інтерв'ю з Ніною Кільдій читайте тут.
Коментарі