четвер, 22 лютого 2018 21:10

Експерт розповіла, кого не вистачає на ринку праці

Експерт розповіла, кого не вистачає на ринку праці
В Україні понад 100 тис. людей не працюють, бо розчарувалися у пошуку роботи. Фото: Радіо Свобода

За даними Держстату в Україні станом на січень 2018 року зареєстровано 378,9 тис. безробітних. Це на 50,1 тис. осіб менше, ніж було у січні минулого року.

"Українці стали частіше знаходити роботу. Крім того, кількість населення за 2017 рік зменшилася на 200 тисяч. Цілком логічно, що серед них були безробітні. Водночас збільшилася кількість трудових мігрантів за кордон", - розповіла Gazeta.ua Тетяна Пашкіна, HR-експерт rabota.ua.

За її словами, на ринку праці найбільше виробничих вакансій. Потрібні менеджери з продажів, оператори контакт-центрів, водії, кур'єри. Менше шукають секретарів чи асистентів. У Києві найзатребуваніші програмісти.

"Роботодавці шукають молодих фахівців без досвіду роботи. Вважають, що це нова кров для компанії. Проблема в тому, що студенту без додаткових курсів чи стажувань працевлаштуватися за спеціальністю дуже важко", - говорить Тетяна Пашкіна.

До десятки регіонів із найбільшими зарплатами несподівано увійшли шість західних областей.

"Львів посів друге місце після Києва. За 2017 рік зарплата киян збільшилася на 21%. На 18% зросли зарплати у Львові. Більше на 14% отримали працівники в Одесі. У Харкові та Дніпрі зарплата зросла на 13%", - зазначила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, скільки мільйонерів у Києві

В Україні понад 100 тис. людей не працюють, бо розчарувалися у пошуку роботи.

"Ті, хто хотіли працевлаштуватися, вже знайшли роботу або на шляху до неї. Так, вакансії є в інтернеті чи у центрах зайнятості. Для зрілих фахівців найкращий канал працевлаштування - рекомендації від знайомих. Крім того, оголошення про роботу часто розміщують у місцевих безкоштовних газетах. Приємно здивувалася, коли на Закарпатті по місцевому радіо кожні 25 хвилин рекламна вставка починалася і завершувалася оголошенням з пропозицією роботи", - каже Тетяна Пашкіна.

У наступному році ситуація на ринку праці буде стабільною.

"Виробництво зростатиме. Програмування теж покаже приріст на 30%. Щоправда існує небезпека прийняття спекулятивних законів до виборів 2019 року. Може скластися минулорічна ситуація, коли мінімалку підвищили удвічі до 3200. У результаті інфляція в кінці року збільшилася до 13,6%", - підсумувала Пашкіна.

Психологи встановили, що заробітки в середньому $95 тис. на рік дозволять людині бути задоволеною життям. Вчені вважають, що для емоційної рівноваги достатньо отримувати $60 тис. на рік. Середня зарплата в Україні становить 8 777 грн. Це у 15 разів менше рівня "емоційного комфорту" чи майже в 24 рази нижче "рівня щастя".

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, кого не вистачає на ринку праці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути