четвер, 14 липня 2011 17:23

Експерт пояснив, навіщо скасували держакти на землю

Експерт пояснив, навіщо скасували держакти на землю

Скасування державних актів на право власності на земельні ділянки призведе до зменшення забюрократизованості і тяганини у визнанні цього права.

Таку думку висловив у коментарі Gazeta.ua директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

"Зараз дуже проблемно, наприклад, отримати такий акт на ділянки несільськогосподарського призначення, - розповів фахівець. - То нема бланків, то треба пройти якісь процедури, і за все вимагають гроші. Є чимало рейдерських захоплень землі і зловживань. Були випадки, коли на ту саму ділянку видавалися по 2 акти. Усе залежить від спроможності держави гарантувати і захищати майнові права громадян. Якщо діятиме нормальна система реєстрації права власності і не буде потреби займатися бюрократією, то для власників ділянок усе стане простіше. Не треба буде мати папірець про право власності. Міські і районні підрозділи міністерства юстиції вноситимуть власників у єдиний реєстр".

Про те, як це вплине на ринок землі, говорити зарано, вважає Володимир Лапа. Адже його ще нема.

"Населення проти вільного продажу землі, бо боїться, що повториться ситуація з ваучерною приватизацією. Людям нібито дали право на приватну власність, а коли вони вклали ваучери, то дуже швидко цієї власності позбулися. Тому селяни бояться, що їх змушуватимуть продавати ділянки за низькими цінами, а якщо землю скуплять інвестори, то це приведе до зменшення зайнятості", - підкреслив він.

Експерт також переконаний, що господарюючі суб'єкти економічно не готові до ринку землі, бо не мають вільних коштів для її купівлі.

"Далеко не кожен виробник може залучити додаткові кошти, а земля — це основний фактор аграрного виробництва. Без неї не буде можливості господарювати. Тому виробники воліють краще працювати на умовах оренди, ніж брати на себе додатковий тягар і ризик при формуванні ринку землі" — підсумовує Володимир Лапа.

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому закон "Про Державний земельний кадастр", який передбачає скасування з 2013 року державних актів на право власності на земельні ділянки.

Президент Віктор Янукович дав доручення відповідним органам запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення вже у 2012 році.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, навіщо скасували держакти на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути