Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2016 16:58

Експерт пояснив, чому НБУ скуповує долари

Експерт пояснив, чому НБУ скуповує долари
expres.ua

Національний банк придбав на аукціоні 26,7 млн дол. за курсом до 25,85 грн за дол. Регулятор скуповує валюту, щоб поповнити валютний резерв. Найближчі тижні НБУ стримуватиме курс долара штучно. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів економічний експерт Олексій Лупоносов.

"Національний банк побачив, що курс зростає не тільки у транснаціональних копораціях, а й в обмінниках. Штучно утримують курс. Чи можна буде купити долар за офіційним курсом чи ні, регулятора не цікавить. Рішення стримувати курс в межах 27-28 гривень за долар - політичне. Можливо, навіть по 26,6-27,5. Регулятор має стримати курс протягом трьох тижнів, а потім українці традиційно витрачають свої заощадження перед Новим роком. Який буде курс після новорічних свят, важко прогнозувати. Зараз існують всі підстави для курсу по 29-30 гривень за долар", - каже Лупоносов.

За його словами, валюту за невигідним курсом можуть продавати державні банки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк відхрестився від готівкового курсу

Бізнес зараз закладає в ціну товарів і фінансових бюджетів долар по 30 грн, наголошує експерт.

"Лунали заяви, що наступних траншів від МВФ не буде щонайменше до Нового року. Коли буде наступний, ніхто не знає, це не додає стабільності національній валюті. Ухвалили закон, який передбачає виплати не вкладникам деяких інвестиційних компаній на 1,2 мільярда гривень. Ці гроші десь потрібно взяти. Крім цього, збільшать мінімальну зарплату. Коштів у бюджеті теж немає. Це негативно впливає на курс", - говорить Лупоносов.

Нацбанк знизив курс валюти перед вихідними.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому НБУ скуповує долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути