вівторок, 02 червня 2020 13:32

Експерт порахував, як може подорожчати електроенергія для населення

Експерт порахував, як може подорожчати електроенергія для населення
Поки офіційних заяв, що тарифи на електроенергію для населення будуть зростати, немає. Фото: Pixabay

В Україні тарифи на електроенергію не змінювали з березня 2017-го. Сьогодні вони економічно не обґрунтовані, розповів Gazeta.ua Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

"Зараз існує два тарифи: до 100 кіловат і більше. Часто перший помилково називають пільговим. Ні, там просто ціна на рівні 90 копійок. Все інше рахують по 1,68 гривні. Така ціна не відповідає затратам, які несуть генерації на виробництво електроенергії. Це вартість палива, затрати на обслуговування мереж, агрегатів гідроелектростанцій, зарплати працівникам. Середній тариф мав би бути на рівні 2 гривень. Категорія до 100 кіловат – це 1,5 гривні. Після - у коридорі 2,5 гривні", - пояснює Корольчук.

За його словами, поки офіційних заяв, що тарифи на електроенергію для населення зростатимуть, немає.

"Раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль казав, що цього року подорожчання не буде. Не зрозуміло, за якого уряду тарифи зростуть. Водночас тоді збільшиться навантаження на державний бюджет. Зараз субсидії на електроенергію становлять на рівні 3 мільярдів гривень. Якщо у середньому підняти ціни до 2 гривень, то дотації зростуть до 25 мільярдів", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За електроенергію доведеться платити по-новому: попередили про зростання тарифів

Додає, що незабаром українцям доведеться оплачувати 2 рахунки: за електроенергію та її транспортування.

"За радянських часів рахунок на розподіл та суто вартість ресурсів не розділяли. При цьому такі затрати обраховували окремо, а потім зараховували в єдину платіжку. Сьогодні Україна виконує умови Третього енергетичного пакету Євросоюзу. У газовій сфері роз'єднуються компанії, які продають ресурс та його транспортують. Це ж відбувається у сфері електроенергії", - підсумував Корольчук.

Тарифи на електроенергію для населення планують підвищити. Це один із пунктів урядової програми стимулювання економіки у зв'язку з Covid-19. Перегляд тарифів забезпечить фінансову стабільність енергетичного сектора, очікують у Кабміні.

Зараз ви читаєте новину «Експерт порахував, як може подорожчати електроенергія для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути