субота, 17 лютого 2018 21:10

Експерт пояснив, чому Україна не повернеться до фіксованого курсу валют

Експерт пояснив, чому Україна не повернеться до фіксованого курсу валют
Повернення фіксованого курсу валют призведе до дефіциту валюти, жорстким обмеженням на її покупку. Фото: nv.ua

Протягом останніх трьох років курс долара до гривні демонструє сезонність. Інтенсивно зростає в січні-лютому, потім знижується до літа. Далі спостерігаємо плавне зростання курсу до кінця року, розповів Gazeta.ua старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб.

"В Україні існують сезонні коливання попиту і пропозиції валюти. Є періоди, коли зростає експорт аграрної продукції. А є місяці, коли збільшується імпорт енергоносіїв. Завдання плаваючого курсу валют - балансувати попит і пропозицію. Виключити можливість виникнення дефіциту валюти і множинність курсів. Зменшити ризик вичерпання міжнародних валютних активів. Їх не потрібно витрачати на штучне утримання курсу", - говорить Вадим Іосуб.

Повернення фіксованого курсу валют призведе до дефіциту валюти, жорстким обмеженням на її покупку, на думку експерта.

"З'явиться множинність курсів. Офіційний, за яким валюту нікому, крім "обраних" не продають. Для всіх інших - курс чорного ринку, який може відрізнятися від офіційного в рази. Фіксований курс є реально фіксованим дуже умовно. До чергової різкої девальвації. Вона неминуче настає, коли у влади закінчується валюта або бажання підтримувати курс на колишньому рівні ", - зазначив аналітик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стабільні ціни неможливі - експерт

Крім України, за останні три роки від управління курсом відмовилися Росія, Білорусь, Казахстан, Азербайджан.

"Якщо комусь здається, що український валютний ринок з його коливаннями виглядає проблемним, то варто звернути увагу на Узбекистан. За минулий рік в цій країні долар вимушено подорожчав в 2,5 рази. І знову залишається фіксованим. Рівне до моменту наступної девальвації. З валютами розвинених країн ніякої стабільності немає. За останній рік євро подорожчав до долара на 20%", - додав Вадим Іосуб.

Зміцнення курсу гривні в останні тижні свідчить про зміну несприятливих сезонних чинників більш сприятливими факторами. За словами заступника Голови Нацбанку Олега Чурія, на стан валютного ринку вплинуло покращення девальваційних очікувань. Також у другій половині січня було збільшено пропозиції валюти з боку клієнтів на готівковому сегменті валютного ринку. Обсяг чистої пропозиції валюти зріс у січні до $257 млн. Це найбільший показник за місяць з липня 2017 року.

Зараз ви читаєте новину «Експерт пояснив, чому Україна не повернеться до фіксованого курсу валют». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути