понеділок, 12 березня 2012 16:17

Експерт: Казахстан і Литва виплатили борги за внесками СРСР, то чому Україна не може?

Експерт: Казахстан і Литва виплатили борги за внесками СРСР, то чому Україна не може?

Досвід інших держав засвідчує, що можна успішно здійснювати виплати за знеціненими вкладами СРСР.

Таку думку висловив заслужений економіст України Віктор Суслов у ефірі "Ера FM".

"Коли говорять, що це неможливо, я задаю питання: а Казахстан виплатив повністю заборгованість по внесках... Для Казахстану це можливо, для Литви це можливо, інші держави колишнього СРСР не по багато, але продовжують виплачувати, передбачаючи кошти в бюджеті. А Україні не передбачала таких коштів ні в минулому році, ні в цьому році", - сказав він.

У свою чергу, економічний експерт Борис Кушнірук наголосив, що багато українців взагалі не розуміють, звідки з'явився борг за знеціненими вкладами СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Павловський розповів, як хитро влада організує "покращення"

"Він з'явився ще з ощадних кас Держбанку СРСР і почав формуватися ще у 30-ті роки 20 століття. Люди не зовсім розуміють, що насправді, коли вони вклали гроші на свої ощадні книжки, то це не значить, що вони були в якомусь банку. Ні, вони використовувалися держбюджетом. Більше того, були закриті статті держбюджету, які визначали, якими чином використовуються ці кошти. Щорічно встановлювався ліміт коштів, які мають залишатися у Держбанку СРСР на покриття поточних зобов'язань, а решта йшла на фінансування державного бюджету СРСР. Так було включно до 91-го року. Тому коли кажуть, що в України забрали гроші, - це ілюзія. Грошей на момент розпаду Радянського Союзу практично не було", - розповів фахівець.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович доручив уряду забезпечити виплату в червні-грудні 2012 року 6 млн вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР компенсації за знеціненими вкладами у розмірі до 1 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Казахстан і Литва виплатили борги за внесками СРСР, то чому Україна не може?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути