пʼятниця, 25 листопада 2011 14:15

Експерт: Кабмін треба нагородити орденами Росії - ціни на кукурузду прогавили

Експерт: Кабмін треба нагородити орденами Росії - ціни на кукурузду прогавили

Урожай зернових цього року на Черкащині становить 3,5 млн тонн. Закінчується збір кукурудзи. Її було засіяно на 260 тис. га.

Про це на прес-конференції заявив генеральний директор холдингу "Агро-Златодар", депутат Черкаської обласної ради Володимир Лук'янець.

За його словами, область стала "краєм соняшника і кукурудзи". Кукурудза є монокультурою і висівати її можна підряд 7-8 років. Тоді як  соняшник раз на 10 років.

"Я був на обласному засіданні по підсумках врожаю: хоч би хто заговорив про вироджування землі. А колись за це дуже питали і відповідали всі. Маємо задуматися про перспективу аграрного сектора. І закінчувати розмови про реформи. Я переконаний, що через п'ять років ми повернемося до машинно-тракторних станцій, що були колись. Хто матиме 1,5-2 тисячі гектарів землі для обробітку, замовлятиме техніку", - сказав він.

"І друге, що важливо - як можна допомогти виживати селам з чисельністю від 250 до 350 жителів. Там з новими технологіями складно. Тому я вважаю, що в таких селах треба утримувати невеличкий тваринницький комплекс. Це дасть зайнятість,  гроші для сільської ради і утримання якоїсь соціальної сфери", - додав Лук'янець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українську кукурудзу "притисло" рекордним врожаєм

Він зауважив, що в сільському господарстві є "дві біди".

"Перша - це коли неврожай і друга - коли, навпаки, є врожай. Я нещодавно повернувся з Москви. Росія вже намолотила близько 90 мільйонів тонн зерна. З них 16 мільйонів тон зайвої росіяни продали за кордон. За це треба дати ордени Росії керівництву нашого Кабінету міністрів і особливо аграрникам. Бо поки вони ділили квоти, то Росія отримала "зелену" вулицю і вивезла зайве зерно. Я завжди казав, якщо не компетентне керівництво, не влазьте в цей процес і не заважайте людям працювати. В нас же всі вважають себе крупними спеціалістами. А мені, українцю, тепер прикро", - обурився Лук'янець.

ФОТОРЕПОРТАЖ: "Регіонали" добралися до ринку лущених горіхів: товар не пускають за кордон

"Реалізаційна ціна на кукурудзу тоді була 1700 гривень. А на сьогодні вже на 500 гривень здешевіла.  Якщо піде температура більше -10 градусів, буде втрачена кількість білка. І тоді цю кукурудзу викуплять за безцінь спиртові об'єднання. Ми прорахували в одному господарстві, щоб отримати 15 тонн кукурудзи з га, потрібно вкласти на 1 гектар 1150 гривень. І не дай Бог, щоб ціна не зійшла до1100 гривень. Як наслідок, кукурудза буде збитковою, навіть при такій врожайності", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Кабмін треба нагородити орденами Росії - ціни на кукурузду прогавили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути