середа, 23 листопада 2011 12:55

"Регіонали" добралися до ринку лущених горіхів: товар не пускають за кордон

На  базарах Черкащини лущені грецькі горіхи впали в ціні. За кілограм білих ядер перекупники дають 40 гривень. У жовтні горіхи можна було продати за 55–60 грн. Експортери скаржаться, що машини з товаром не пускають за кордон.

"Сам бачив, як Янукович по телевізору сказав, що треба порядок на ринку горіхів і насіння наводити. Кажу жінці, що реформа прийшла й сюди, можна ставити хрест на нашому бізнесі", – сміється у вівторок вранці на станції ім. Шевченка скупник горіхів Микола.

Там найбільший оптовий ринок горіхів. Скуповують до двох десятків машин. Разом з жінкою чоловік стоїть біля свого старого й іржавого мікроавтобуса з 2 напівпорожніми мішками з лущеними горіхами.

"До неділі ще братиму, а потім стаємо вдома "на прикол". Завалили вже сарай горіхами. Тепер будемо чекати, доки ту реформу проведуть, простіше кажучи, відкриють кордони для експорту. Мій перекупник каже, що тупо кордони закрили для вивезення горіхів і насіння", - розповів Микола.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Донецькі" заробили на "Укртрансгазі" 80 мільойнів

Скупники горіхів кажуть, що другий місяць їх не реалізовують, зберігають тоннами в себе вдома. Половина вже прикрила свій бізнес, чекають зі скупленими горіхами вдома, доки піде реалізація до Європи й Росії.

"В мене сушарка вдома саморобна, на дровах.Сушу і в картонні ящики складаю. Так ядра можуть зберігатися й не пріти до наступного врожаю. Ще  тиждень-два братиму. Гривень до 30 за кілограм опустяться точно. Чув краєм вуха, що кондитерські фабрики в Москві дуже незадоволені Україною, бо в них перебої почались через нестачу горіха. Думаю, скоро налагодиться експорт, бо це ж не тільки удар по нашій бідноті, а міжнародний скандал", – розповів смілянин  Андрій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович та Іванющенко грабують Україну, а Азаров просто їх служка

"Щороку осені чекала, як манни небесної, – розповідає пенсіонерка Людмила Осавуленко з Тального.  – Маю 1000 гривень пенсії. У дворі ростуть три горіхи. За осінь з них нападає 15-20 відер. Горіхи била й продавала на базарі. Каторжна робота для старої жінки. Зате мала суттєву добавку до пенсії – десь 500 гривень у місяць. За увесь опалювальний сезон, фактично, горіхами розраховувалася. Кілька тижнів тому знову понесла на базар. Замість 45-50 гривень перекупники дають лише 33-36. Думала, що у листопаді, як завжди, затарилися товаром і скинули ціну. Зачекала днів 10. Вийшла на базар, а ціна знову та сама. Кажу перекупникам, де ж ваша совість? А вони самі ледве не плачуть. Мовляв, бізнес пропадає. По очах бачу, що не брешуть".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович-молодший виграв у Ахметова перший державний тендер

"Партія регіонів взялася за переділ нашого ринку, – каже Тамара, менеджер однієї з черкаських фірм-експортерів. – Донецькі хочуть мати свою частку від бізнесу. Увесь листопад наші машини простояли на митниці. Маємо контракти з європейськими покупцями. Але владі на це глибоко наплювати. Боюся, що ми можемо втратити ринок. Ціна найближчим часом не зміниться".

"Ми не можемо втратити ринок, ми вже його втратили, – стверджує черкаський бізнесмен Микола. – Все, що казали про митницю – правда. Банда "регіоналів" не пускає наші горіхи в Європу. Все їм мало, ніяк не наїдяться, не поділять прибуток. А європейці нас чекати не будуть. Не виконав контракт – шукають іншого поставника. Знаю, що зараз різко збільшився експорт горіхів із Румунії".

За неофіційними даними лише з Черкаської області за сезон вивозили на експорт 800-1000 тонн горіхів. Десяту частину врожаю скуповували вітчизняні кондитери.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" добралися до ринку лущених горіхів: товар не пускають за кордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути