понеділок, 21 серпня 2017 13:51

Економіст розповів, як змінився рівень життя в Україні

Економіст розповів, як змінився рівень життя в Україні
Половина зарплати українця йде на продукти харчування. Фото: Depo.Київ - Depo.ua

Середня українська сім'я за останні 3 роки стала біднішою. Реальний дохід знизився на 45%. Про це Gazeta.ua розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Були дуже великі "провали" 2015 року, інфляція становила близько 50 відсотків. 2016-го доходи потихеньку зросли. Збільшилася середня номінальна зарплата. Але витрати перевищують реальну зарплату. Бо зросли тарифи ЖКГ. Ціна на газ збільшилася в 10 разів, на тепло - в 8, на електроенергію – в 4 рази. В результаті виникла ситуація, що раніше українець на оплату всіх комунальних послуг витрачав 9 відсотків від зарплати, то тепер – 16. Це найвищий показник в Європі", - говорить Охріменко.

Половина зарплати українця йде на продукти харчування.

"На комунальні послуги - 16 відсотків. Раніше українці витрачали на одяг 8 відсотків, зараз – 6. Це показує, що люди почали економити, навіть на одязі. Тих, хто їздить відпочивати, всього 1,2 відсотка. Це не те що мізер, це майже нічого. В нормальних країнах ця цифра становить не менше 10 відсотків. Українці почали економити на освіті та здоров'ї. Частина тих, хто їздив на машинах, пересіли на громадський транспорт", - каже Олександр Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні очікують новий стрибок цін на ліки

У Києві середня зарплата становить 10 тис. грн, у регіонах – 7. Найбільше отримують працівники авіації, ІТ-технологій, фінансової сфери.

"Мінімальна зарплата в Україні зросла, але збільшилися і ціни. Виходить, що ми отримуємо більше грошей, але купівельна спроможність знизилася. Потрібно, щоб вона зросла до рівня 2013 року. Ціни на квартири зараз впали до такого рівня, що дійсно вигідно купляти нове житло. В 2016-2017 роках спостерігається ріст будівництва. Хороша тенденція, хоч будівельники і скаржаться, що мало покупців", - додав економіст.

У червні обсяг продажу валюти майже на 20% перевищив обсяг купівлі. Найбільше валюту здавали в Києві ($8 млн) і Київській області ($0,9 млн). Також в Одеській ($3,2 млн), Дніпропетровській ($0,8 млн) і Харківській ($0,8 млн) областях.

Зараз ви читаєте новину «Економіст розповів, як змінився рівень життя в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути