четвер, 27 липня 2017 16:08

Українці збувають валюту

Українці збувають валюту
Пік покупки і продажу валюти припав на травень-червень. Фото: Сегодня

У червні обсяг продажу валюти майже на 20% перевищив обсяг купівлі. Найбільше валюту здавали в Києві ($8 млн) і Київській області ($0,9 млн). Також в Одеській ($3,2 млн), Дніпропетровській ($0,8 млн) і Харківській ($0,8 млн) областях.

Повідомляє LIGA.net з посиланням на НБУ.

Кілька років поспіль банки скуповують у населення набагато більше валюти, ніж продають. 2017-го фізособи продали $1,474 млрд, 2016-го - $2,479 млрд, 2015-го - $1,548 млрд.

"До 2015-го протягом 11 років спостерігали чисту купівлю валютної готівки населенням, суми були чималі. Наприклад, 2011 року через готівковий ринок з економіки пішли 13 мільярдів доларів", - говорить економіст Олена Белан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Матрац — найзбитковіший варіант зберігання грошей"

За словами експертів, поведінка населення пояснюється наслідками девальвації, економічним спадом і зменшенням доходів українців, які змушені витрачати валютні заощадження на поточні потреби.

"Ще одна можлива причина випередження пропозиції над попитом - зростання трудової міграції. Кількість українців, які отримали дозвіл працювати в Польщі, збільшилася. Водночас обсяги офіційних грошових переказів із Польщі за ці роки не зросли. Швидше за все, трудові мігранти привозять в Україну готівку і конвертують у гривню", - додала Белан.

Пік купівлі і продажу валюти припав на травень-червень.

"Привабливість гривні як засобу заощадження зросла через падіння ставок за валютними депозитами. Продаж валюти традиційно активізується до середини літа. Переважно це пов'язано зі збільшенням витрат населенням - на відпустки або ремонти", - говорить аналітик Олександр Паращій.

З вересня долар подорожчає до 28-29 грн. Такі прогнози дають валютні експерти.

Зараз ви читаєте новину «Українці збувають валюту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути