середа, 11 грудня 2019 16:39

Економіст пояснив, який робочий графік та зарплата потрібна українцям

Економіст пояснив, який робочий графік та зарплата потрібна українцям
В Україні треба запроваджувати погодинну оплату праці. Фото: lawkator.com

Українці користуються латаним-перелатаним радянським трудовим кодексом. Треба приймати новий. Це питання не стільки економічне, як соціально-політичне, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Діючий трудовий кодекс Україні не підходить. Його писали під профспілки, які сьогодні треба знищувати. Вони не права робітників захищають, а займаються рейдерством. Крім того кодекс не враховує існування безробіття, ринкові стосунки між працівником і роботодавцем", - пояснює Охріменко.

За його словами, у європейських країнах роботодавець та працівник підписують контракт, де чітко вказують, скільки годин працюватиме людина і яку зарплату отримуватиме.

"Роботодавець оплачує кожну годину. Бувають випадки, коли зайнятість становить 2 години на тиждень. Якщо працівнику доведеться затриматися хоча б на 45 хвилин, компанія зобов'язана оплатити їх. Тобто люди можуть розрахувати свій час та заробітки", - наголошує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли українці отримуватимуть такі зарплати, як в Польщі

Додає, що у Європі є можливість офіційно працювати на кількох роботах одночасно.

"В Україні працівник сидить в офісі 8 годин, навіть якщо роботи немає. Інколи йде додому раніше. Роботодавець шукає способів, як заплатити менше. Така система жодним чином не стимулює людей. Треба відходити від традиційного робочого графіку. Запроваджувати погодинну оплату праці", - резюмував Охріменко.

В Україні хочуть оновити трудовий кодекс. За словами міністра економіки Тимофія Милованова новий документ може з'явитися за кілька місяців. У ньому хочуть збільшити терміни відпустки за свій рахунок удвічі — до 30 днів. Також прописати норми, що захищатимуть права вагітних, жінок у декреті та осіб з інвалідністю.

Зараз ви читаєте новину «Економіст пояснив, який робочий графік та зарплата потрібна українцям». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути