середа, 13 травня 2020 09:54

ЄБРР попередив Україну про падіння економіки. Але є й добрі новини

ЄБРР попередив Україну про падіння економіки. Але є й добрі новини
За прогнозами ЄБРР, економіка України почне зростати у третьому кварталі 2020-го. Фото: pixabay.com

Цьогоріч економіка України може просісти на 4,5%. Водночас 2021-го наздожене і відновиться на 5%, йдеться у звіті Європейського банку реконструкції і розвитку.

"Базовий сценарій передбачає поступове ослаблення заходів зі стримування і повернення до нормального життя у другій половині року, з деяким стійким негативним впливом на сукупний попит, зокрема в секторах послуг - як-от туризм і готельний бізнес", - каже регіональний економіст ЄБРР Дімітар Богов, передає "Інтерфакс-Україна".

Щоправда, у листопаді 2019-го ЄБРР очікував на зростання економіки на 3,5% протягом цього року.

За прогнозами банку, економіка України почне зростати у третьому кварталі 2020-го. Якщо соціальне дистанціювання буде підтримуватися довше, ніж передбачалося, знадобляться роки, щоб вийти на показники ВВП 2019-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У квітні інфляція впала до 2,1% у річному вимірі

Так на внутрішній попит і пропозицію негативно вплинули карантинні заходи, щоб стримати поширення коронавірусу. У результаті відбулося падіння цін на товарно-сировинну продукцію, скоротився обсяг грошових переказів та кризи зазнала туристична галузь.

Коронакриза вплинула на сфери послуг та експортні галузі, крім сільського господарства. Завдання уряду - підтримувати підприємства, яким загрожує криза, додав Богов.

2020-го економіка Європи скоротиться на 7,4%. Водночас після глобальної фінансової кризи 2009-го падіння було на рівні 4,5%. Раніше для економіки ЄС прогнозували зростання на рівні 1,2%, пише New York Times.

Зараз ви читаєте новину «ЄБРР попередив Україну про падіння економіки. Але є й добрі новини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути