пʼятниця, 23 вересня 2011 09:29

ЄБРР хоче знати, на що "Нафтогаз" витрачає гроші

ЄБРР хоче знати, на що "Нафтогаз" витрачає гроші

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) може виділити в 2012 році близько $ 150 млн для фінансування першого етапу модернізації української газотранспортної системи (ГТС).

Від української сторони ЄБРР очікує конкретних кроків з реструктуризації НАК "Нафтогаз України" і фінансового оздоровлення компанії.

Про це повідомив глава представництва банку в Україні Андре Куусвек.

"Нас, в першу чергу, звичайно, цікавлять конкретні кроки з реструктуризації НАК "Нафтогаз", - сказав він.

"Питання тарифів також стоїть: річ не у тім, що ми хотіли б підняти ціни - необхідно ліквідувати дефіцит "Нафтогазу", з нами чи без нас. Проблема є, проблему треба вирішувати", - додав представник ЄБРР.

Куусвек зазначив, що в банку розуміють, що українській стороні складно буде впоратися з цим завданням, тому що до парламентських виборів залишається рік.

"Але якісь конкретні кроки, що дійсно допоможуть нам і допоможуть державі зрозуміти, що відбувається в "Нафтогазі", куди втрачаються гроші, яка саме дочірня компанія більше втрачає - необхідні. Має бути розуміння, повинен бути аудит", - підкреслив представник ЄБРР .

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нафтогаз" збагатив "регіонала" на 80 мільйонів - ЗМІ

За його словами, з боку банку є бажання працювати за цим проектом, а те, що рухається дуже повільно вже кілька років частково викликане тим, що в Україну були величезні політичні зміни і криза.

Куусвек уточнив, що в рамках підготовки до проекту вже здійснено перше feasibility study (дослідження можливості здійснення проекту, ТЕО), яку зробила компанія Mott Macdonald.

"Ми вважаємо, що цілий проект буде коштувати десь $ 310 млн, з цієї суми ми готові розглядати 50% і 50% - Європейський інвестиційний банк", - сказав він.

Представник ЄБРР повідомив, що до кінця вересня пройде ще низка зустрічей з представниками Міненерговугілля і "Нафтогазу".

"На них ми хотіли б домовитися на рахунок конкретних кроків, які ще очікуються від української сторони", - зазначив Куусвек.

Він також уточнив, що цей кредит, якщо проект дійде до стадії реалізації, буде виданий під державні гарантії, а його одержувачем виступить та компанія, в активах якої буде ГТС.

Зараз ви читаєте новину «ЄБРР хоче знати, на що "Нафтогаз" витрачає гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути