четвер, 04 квітня 2013 07:25

Два блоки ТЕС відновлять не раніше, ніж через півроку

Два блоки ТЕС відновлять не раніше, ніж через півроку
Фото: Тетяна Заровна

- Вуглегірська теплоелектростанція, яку ми тимчасово втратили з енергетичного балансу, постачала 21% електроенергії області - це 6 млрд кіловат-годин, або 3% електроенергії країни. Але споживачі не постраждали. Своєчасно були зроблені перемикання і електроенергія в повному обсязі поставляється, - заявив 3 квітня на спільній прес-конференції з міністром енергетики глава Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький.

- Розберемо завали, які зараз існують, і після цього зможемо сказати про обсяги та етапи відновлення Вуглегірської ТЕС, - заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький. - За попередніми даними - на те, щоб відновити хоча б два блоки, піде не менше півроку.

Міністру енергетики поставили запитання про перехід працівників згорілої станції на режим роботи через день і скорочення зарплати в 2 рази. Такі повідомлення від робітників Вуглегірської ТЕС надходять анонімно в засоби масової інформації.

- Мені такі факти не відомі, - відповів на це Ставицький. - Я сказав, що будуть зарплати виплачуватися і страждати люди не будуть - це точно. Оперативний склад, який бере участь у виробничому циклі, буде задіяний на інших об'єктах. Зараз складаємо плани і графіки. 15 числа буде на Вуглегірській ТЕС розглянуто це питання - щоб люди не втратили кваліфікацію, вони будуть задіяні поки на інших теплових генераціях. А решта складу буде максимально задіяна на роботах з відновлення. Там вже зараз працюють деякі бригади в тризмінному режимі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністр енергетики: шахтарів, робота яких залежала від згорілої ТЕС, згуртує спільна біда

За словами голови Донецької області, обласний бюджет візьме на себе підтримку соціальної сфери Світлодарська. На 90% бюджет міста енергетиків наповнювала Вуглегірська ТЕС.

- Та непромислова група, яка була на балансі станції, ми готові її бюджетом підхопити, - заявив Шишацький.

- Той же дитячий садок, який знаходився на балансі станції... Що стосується других втрат... Заробітна плата на ТЕС становила разом з нарахуваннями 21 млн грн. І звідси близько 3 млн грн надходило до бюджету міста. Враховуючи майбутній перехід працівників на інші станції, частково з травня почнеться зниження надходжень. Тому ми повинні передбачити виділення дотацій з обласного бюджету вже в квітні. Починаючи з травня десь від мільйона гривень на місяць будемо виділяти. Залежно від того - яка частина працівників буде переведена на інші підприємства, і яка рахуватиметься на Вуглегірської станції.

Враховуючи, що жителі Світлодарська зараз опалюють свої помешкання електроприборами, споживання електроенергії зросло на 30%. Тому, за словами Шишацького, жителям Світлодарська тимчасово знизять тариф на оплату електроенергії.

Нагадаємо, пожежа на Вуглегірської ТЕС почалась в минулу п'ятницю і тривала близько 15 годин. Чотири енергоблоки ТЕС знищив вогонь.

На ТЕС працював кожний четвертий житель 12-титисячного Світлодарська. Через пожежу світлодарці залишилися без тепла і гарячої води. В результаті пожежі 1 енергетик загинула, 7 потрапили до лікарні.

Зараз ви читаєте новину «Два блоки ТЕС відновлять не раніше, ніж через півроку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути