Ексклюзиви
понеділок, 19 серпня 2019 12:28

Дослідження KPMG свідчить - українські споживачі не переплачували за вугілля в період дії "Роттердам+" - експерт

Дослідження KPMG свідчить - українські споживачі не переплачували за вугілля в період дії "Роттердам+" - експерт
Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич каже, що ціна за формулою "Роттердам+" для вугілля газової групи відповідала рівноважній ринковій ціні вугілля. Фото: Politeka.Net

Дані дослідження міжнародної аудиторської компанії KPMG щодо цін на енергетичне вугілля за 2016-2017 роки, свідчать про те, що ціна вугілля за формулою "Роттердам +" за цей період була переважно нижче вартості реального імпорту.

Про це написав співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич в блозі інтернет-видання "Кореспондент".

"Протягом всього періоду (2016-2017 роки - ред.) дана ціна була нижчою за собівартість і ціни реального імпорту, відповідно нижче ринкової ціни, і тільки в другому кварталі 2016 року ціну за формулою і ринкову ціну можна було порівняти", - написав Марунич.

Експерт зазначив, що ціна за формулою "Роттердам+" для вугілля газової групи за цей же період перебувала на нижній межі вартості фактичного імпорту, тобто відповідала рівноважній ринковій ціні вугілля.

"Таким чином, вартість вугілля в Роттердамі не є фактичною вартістю вугілля для українських ТЕС і ТЕЦ, це незалежний індикатив, який використовується для розрахунків формування тарифу вугільної генерації", - констатував Марунич.

Нагадаємо, раніше політолог Кирило Сазонов заявив, що детективи НАБУ два роки шукали в Україні вугілля з Роттердама, який не планували звідти завозити, тому що не розуміють різниці між фактичним імпортом вугілля і ціновим індексом.

Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук заявив, що справа "Роттердам+" свідчить про некомпетентність і політичну заангажованість НАБУ, оскільки застосована у формулі методика імпортного паритету використовується в більшості країн Європи, доцільність і економічна обгрунтованість її використання в Україні не викликає сумнівів.

Нагадаємо, 3 березня 2016 року Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Відповідно до даної методології, гранична вартість енергетичного вугілля в тарифі на електроенергію, що виробляється ТЕС, формувалася на основі біржових котирувань вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен).

У серпні 2018 року НКРЕКП прийняла рішення про те, що формула "Роттердам+" припинить свою дію з моменту запуску нового ринку електроенергії. Дія формули "Роттердам+" припинилася з 1 липня 2019 року у зв'язку з введенням в Україні конкурентного ринку електроенергії.

Зараз ви читаєте новину «Дослідження KPMG свідчить - українські споживачі не переплачували за вугілля в період дії "Роттердам+" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути