Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2013 11:47

Дореформувалися: У казні Зімбабве залишилося всього $217

Дореформувалися: У казні Зімбабве залишилося всього $217
Фото: lenta.ru

Після виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери минулого тижня у державній скарбниці Зімбабве залишилося всього $217.

Про це заявив міністр фінансів країни Тендай Біті, повідомляє AFP.

"Минулого тижня, коли ми заплатили цивільним службовцям, у державній скарбниці було 217 доларів", - сказав Біті, стверджуючи, що у деяких службовців більше коштів на банківських рахунках, ніж у держави.

За його словами, державні фінанси зараз паралізовані. "Нам не вдається досягти наших цілей", - додав він.

Ситуація в економіці Зімбабве почала різко погіршуватися на рубежі нового тисячоліття, після того як президент Роберт Мугабе почав процес захоплення земель, що належать білим фермерам. Цей крок знизив впевненість інвесторів в країні, паралізував виробництво, призвів до введення міжнародних санкцій і відлякав туристів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держстат підтвердив: Влада спромоглася витягнути ВВП лише на 0,2%

Після того як протягом 10 років країна потерпала від гіперінфляції в розмірі 231 млн відсотків і практично повного руйнування інфраструктури, ситуація стала більш стабільною. Але державні фінанси все ще не можуть прийти в порядок, місцевий бізнес страждає від перерв в електропостачанні, відсутність ліквідності і високої вартості робочої сили.

Уряд Зімбабве попередив, що не має достатньо коштів, для того щоб фінансувати проведення референдуму і виборів цього року. Тендай Біті заявив, що в уряду не залишилося іншого вибору, крім як просити гроші у міжнародних донорів. За попередніми оцінками, для організації виборів і референдуму потрібно $104 млн. Державний бюджет Зімбабве на поточний рік становить 3,8 млрд дол, а економіка, як очікується, зросте на 5%.

Країна, багата мінералами, в даний час використовує долар США і південноафриканський ранд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни напророкували Україні апокаліпсис: тотальне зубожіння і масові бунти

Президентом Зімбабве з 1988 є Роберт Мугабе. Реформи, які він проводив з початку свого правління, супроводжувалися численними порушеннями прав людини, в тому числі масовими вбивствами, грабежами та насильством за расовою ознакою. Країни ЄС та США у 2002 році ввели в відношенні Зімбабве економічні санкції. Сам зімбабвійський Президент і його найближче оточення отримали статус персон нон грата, а їхні особисті рахунки у західних банках були арештовані.

Зараз близько 90% населення країни безробітні, а велика частина відібраних у європейців земель не використовується. У Зімбабве хронічна нестача продовольства і країна залежить від поставок гуманітарної допомоги. ВВП на душу населення в Зімбабве становить $173 - це найнижчий рівень серед усіх країн і територій світу.

Зараз ви читаєте новину «Дореформувалися: У казні Зімбабве залишилося всього $217». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути