четвер, 28 липня 2022 23:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Допомога від ООН" в Україні: хто може отримати та як подати заявку

"Допомога від ООН" в Україні: хто   може отримати та як подати заявку
Виплати від міжнародних організацій можна отримати через платформу "єДопомога". Фото: УНІАН

Міністерство соціальної політики відповіло на найпоширеніші питання щодо виплат міжнародних організацій українцям.

Заявки на отримання грошей можна подати на платформі "єДопомога", нагадала пресслужба відомства.

1. Хто саме може розраховувати на отримання допомоги від міжнародних організацій, залишаючи заявку через платформу?

Для міжнародних організацій пріоритетними є найнезахищеніші верстви населення, які мають соціальні статуси: особи з інвалідністю, пенсіонери, одинокі мати або батько, багатодітні сім'ї, отримувачі допомоги малозабезпеченим сім'ям, зокрема, з числа внутрішньо переміщених осіб.

Заявку на платформі може залишити будь-яка людина, а от рішення щодо виплат та яким саме категоріям населення допомогти, ухвалюють міжнародні організації.

Зі свого боку Мінсоцполітики проводить верифікацію даних заявника, використовуючи наявні державні інформаційні реєстри та бази даних.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пенсіонери отримають додаткову виплату від ООН: але є нюанс

2. Чи є пенсіонери серед цих категорій?

Категорія "пенсіонер" в заявці є. Але потрібно звернути увагу, що запити від міжнародних організацій на реєстри заявок, як правило, мають декілька критеріїв. Наприклад, це пенсіонер+визначений регіон або інша соціальна категорія.

Наприклад, в крайньому реєстрі, що надали Міжнародному комітету Червоного Хреста в Україні, була інформація по заявках з переліку категорій, таких як: малозабезпечені родини та особи з інвалідністю другої групи, які зареєстровані у визначених міжнародною організацією територіях. Ідеться про такі області: Луганська, Донецька, Херсонська, Миколаївська, Сумська, Чернігівська та Запорізька.

На платформі "єДопомога міжнародна"є вся необхідна інформація по організаціях, які надають допомогу та кому саме вони її надають.

3. Скільки коштів вже отримали й скільки передбачено в рамках цієї допомоги?

Мінсоцполітики отримує інформацію про фактичне отримання грошей людьми від міжнародних організацій не одразу, оскільки у міжнародних організацій є свої внутрішні процеси, узгодження, перерахування тощо.

Згідно з досягнутими домовленостями разом з міжнародними організаціями реалізуються проєкти до додаткових виплат найбільш вразливим категоріям населення для понад 2 млн осіб із загальною сумою виплат понад 10 млрд грн. Зараз в реєстрах передали інформацію для виплати 189 428 особам, що заповнили заявку через платформу "єДопомога міжнародна". Також Мінсоцполітики передали переліки осіб, які підпадають під категорії зазначені в меморандумах, з інформацією по 780 722 особам.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада заборонила примусове стягнення боргів за комуналку: подробиці

4. Що потрібно зробити, аби отримати допомогу?

Потрібно зайти на платформу "єДопомога" за адресою edopomoga.gov.ua. Обрати напрям "Виплати від міжнародних організацій" і далі заповнити заявку.

Потрібно уважно заповнювати номер телефону, IBAN, ІПН (РНОКПП) та паспортні дані. Важливо, що тільки один з батьків може подати інформацію про дітей у своїй заяві, не потрібно в кожну заявку їх включати, адже будуть дублі та помилка.

IBAN не є обов'язковою умовою для виплати, адже деякими меморандумами передбачена можливість отримання грошового переказу, зазначили у повідомленні.

На платформі "єДопомога" можна попросити гроші на продукти та ліки. Це можуть зробити вимушені переселенці та пенсіонери, розповів заступник міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко.

Зараз ви читаєте новину «"Допомога від ООН" в Україні: хто може отримати та як подати заявку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути