субота, 11 липня 2020 08:30

Долар по 30. Що буде, якщо реалізувати ідею Зеленського

Долар по 30. Що буде, якщо реалізувати ідею Зеленського
Знецінення гривні та подорожчання долара потягне за собою зростання інфляції. Фото: pixabay.com

Девальвація гривні матиме негативні наслідки для українців. До економічної кризи може додатися ще й фінансова.

"Зеленський 8 липня заявив, що у всіх бідах української економіки винен Нацбанк своєю "неправильною" грошовою політикою, яка зміцнила гривню. Президент рекомендував девальвувати її до 30 гривень за долар", - пише Іван Верстюк у журналі "НВ".

За його словами, президент вірить, що міцна гривня руйнує економіку. Однак при зростанні експорту і падінні імпорту вона не може зміцнюватись.

"Слабкістю в економічних знаннях Зеленського готовий скористатися Богдан Данилишин, голова Ради НБУ. Він запропонував емітувати 300 мільярдів гривень, щоб влити їх в економіку і девальвувати гривню. Щоправда 2019-го Нацбанк уже емітував гривні на більш ніж 200 мільярдів гривень. Водночас промислове виробництво суттєво сповільнилося у четвертому кварталі попереднього року, а стрибка кредитування, здатного розігріти економіку, не було", - наголошує Верстюк.

Зеленському варто було б запитати, що думають про знецінення гривні українці, які мають зобов'язання за споживчими кредитами, додає він.

"Знецінення гривні потягне за собою зростання інфляції. Це підвищить ставки за українськими держоблігаціями, ускладнивши Мінфіну завдання фінансувати як "Велике будівництво", так і зарплати у державному секторі, якому вже офіційно оголошено про підвищення мінімальної зарплати", - говорить Верстюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку

За його словами, інвестори поки поставили всі проєкти "на паузу" - чекають, хто буде призначений новим головою НБУ. Хочуть бачити кандидата зі здоровими поглядами на монетарну політику. Але Офіс президента не поспішає у цьому питанні.

"Зеленський, схоже, вчиться у Дональда Трампа, якого назвав "прикладом" для себе ще у першій телефонній розмові. Трамп вміє руйнувати валютну політику. А це найпотужніший фактор для нарощування суспільного невдоволення і відчуття того, що країна рухається в неправильному напрямку. Трамп вирішив бути президентом частини американців. Точно так само діє і Зеленський - він відмахнувся від зростаючого середнього класу і намагається сподобатися умовній домогосподарці з Мелітополя або автослюсарю з Маріуполя, а й тим своїми закликами до девальвації гривні робить тільки гірше", - підсумував Верстюк.

Долар найменше коштував у вересні 2019-го - 24,08 грн. З березня 2020-го почав дорожчати. На 10 липня Нацбанк установив офіційний курс долара на рівні 26,93 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Долар по 30. Що буде, якщо реалізувати ідею Зеленського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути