Ексклюзиви
неділя, 05 липня 2020 20:23

Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку

Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку
Що нас чекає при зміні керівництва Нацбанку. Фото: Цензор.нет

Якщо новий голова буде мати зовсім інше бачення, ніж у правління Національного банку України (НБУ) упродовж останніх років - ми можемо піти по досить негативному сценарію, вважає президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак, пише Еспресо.

"Основна небезпека, що нове керівництво НБУ не буде дотримуватися досить жорсткої монетарної політики, яка була закладена ще при пані Гонтаревій. Є прихильники думки, що якщо надрукувати трохи грошей - не дуже багато - то інфляції не буде, і гривня сильно не просяде. Натомість, ми зробимо українців щасливими, дамо кожному українцю по декілька тисяч гривень, підприємствам видамо кредити, наповнимо бюджет за рахунок емісії і так далі. "Продуктивна" емісія, як її називають, - це заклик до того, щоб НБУ почав випускати гривню без будь-якого забезпечення: дав уряду кредит чи купив облігації внутрішніх державних позик (ОВДП). У цьому випадку гривні стане значно більше, а доларів більше не стане. І економічні агенти - це і громадяни, і компанії, і банки, й іноземні інвестори зрозуміють, що курс не відповідає реальності. Почнеться атака на гривню. Всі будуть скупляти долари. Курс буде завищений, може бути загнаний "у космос": 40, 50 грн. Складно сказати, при ажіотажі може бути що завгодно", - пояснює.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто зацікавлений у відставці Смолія та що буде з гривнею: думка економіста

Відносно позитивним сценарієм називає ситуацію, колиновий очільник НБУ буде прихильником макрофінансової стабільності, не буде допускати неконтрольованої емісії, а проводитиме ту ж збалансовану політику.

"Ситуація може розвиватися різними шляхами. Але коментар пана Смолія про політичний тиск все ж говорить, що ми входимо у зону турбулентності", - підсумовує.

94% українців вважають, що політика Національного банку протягом останніх 2 років не призвела до занадто повільного зростання цін.

Зараз ви читаєте новину «Долар по 40, 50 гривень - який найгірший сценарій нас чекає при зміні керівництва Нацбанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути