вівторок, 05 червня 2018 14:28

Долари, нерухомість чи депозит: як краще відкладати гроші на пенсію

Долари, нерухомість чи депозит: як краще відкладати гроші на пенсію
Українцям, які не зароблять на пенсію, обіцяють платити соціальну допомогу. Вона менша від прожиткового мінімуму - 2772 грн. Фото: Уніан

Українські пенсії — одні із найнижчих у Європі. Українець з офіційною зарплатою 10 тис. грн і 35 роками стажу може претендувати на пенсію 2,3 тис. грн. Це 23% від зарплати. У нормальній ситуації показник має бути 40-50%.

У середньому українці на пенсії живуть близько 17 років. Щоб самостійно забезпечити старість, доведеться відкладати гроші як мінімум 34 роки. Фахівці не радять зберігати заощадження "під матрацом". Їх може з'їсти інфляція. Крім того, будь-яка валюта має властивість знецінюватися, пише "Обозреватель".

Щоб гроші працювали, можна відкрити банківський рахунок. Однак при ліквідації фінустанови вкладник має право лише на 200 тис. грн своїх заощаджень. Тому рахунки краще відкривати у різних банках, щоб максимальна сума вкладу не перевищувала 200 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла, як зберегти пенсійні гроші

"Банківський вклад – це скоріше спосіб короткострокової інвестиції. Відкладати гроші на старість потрібно за допомогою пенсійних фондів. Їхня діяльність ретельно контролюється законом. Вони не можуть закритися і зникнути разом з накопиченнями", - каже експерт у сфері пенсійного забезпечення Лідія Ткаченко.

Фахівці у сфері нерухомості найкращою інвестицією називають купівлю житла. Пізніше його можна здавати в оренду. Таким чином, отримувати надбавку до основної пенсії.

Водночас держава за законом не може залишити українців пенсійного віку без допомоги. Тим, хто не заробив на пенсію, вона обіцяє виплачувати нижчу за прожитковий мінімум соціальну допомогу. Вже зараз абсолютна більшість українців старше 60 років отримує менше від прожиткового мінімуму - 2772 грн.

За пенсійною реформою 2017 року для отримання пенсії в Україні необхідно мінімум 15 років страхового стажу. Зараз при стажі 15 - 25 років на пенсію можна вийти в 63 роки, при стажі менше 15 років - у 65 років. Нормативи будуть збільшуватися на 1 рік кожних 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 року для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Люди, які не мають страхового стажу, отримуватимуть соцдопомогу при досягненні 63 років. Крім того, страховий стаж можна докупити. Місяць коштуватиме 1638 грн.

Зараз ви читаєте новину «Долари, нерухомість чи депозит: як краще відкладати гроші на пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути