вівторок, 22 травня 2018 21:10

Експерт розповіла, як зберегти пенсійні гроші

Експерт розповіла, як зберегти пенсійні гроші
Генеральний директор Української федерації убезпечення Галина Третьякова: "Не потрібно робити обмеження до 35 років для участі в обов'язковому накопичувальному рівні. Залучити до нього якомога більше українців різного віку. Тоді громадяни не дадуть державі забрати свої гроші". Фото: Тарас Подолян

Не можна вводити накопичувальні пенсії в Україні, якщо не буде повного гарантування державою повернення цих коштів, розповіла Gazeta.ua Галина Третьякова, генеральний директор Української федерації убезпечення. До лютого була головою громадської ради при Пенсійному фонді України.

"Можна зробити це за рахунок держбюджету, шляхом створення спеціального фонду. Можна на базі існуючого Фонду гарантування вкладів. Має бути випрацювана чітка система: що робити, коли починаються проблеми у одного з недержавних пенсійних фондів. Справа в тому, що вони не виводяться з ринку як банки. Пенсійні фонди ліквідуються способом приєднання одного до другого. Тому що там лишаються клієнти, їхні гроші", - каже Галина Третьякова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки недержавних пенсійних фондів працює в Україні

У держави завжди буде велика спокуса націоналізувати пенсійні кошти.

"Щоб уникнути цього, потрібно не робити обмеження до 35 років для участі в обов'язковому накопичувальному рівні. Залучити до нього якомога більше українців різного віку. Тоді громадяни не дадуть державі забрати свої гроші. Більше немає способу захисту. Українці мають розуміти, що це їхня власність. Ми не угорці, не поляки. Вийдемо на Майдан, піднімемо на вила чиновників. Є випадки, коли народ вставав і захищав свої вклади. Наприклад, у Словакії. В Нікарагуа уряд почав пенсійну реформу. Люди вийшли на протест, було 25 вбитих. До таких соціальних наслідків призводить незадоволення населення політиками. Бо люди розуміють — це наша власність. А якщо немає цього відчуття, то кажуть - робіть із пенсійними грошима, що хочете", - додала експерт.

Повну версію інтерв'ю з Галиною Третьяковою читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповіла, як зберегти пенсійні гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути