понеділок, 10 грудня 2018 12:13

Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно спочатку відновити довіру до влади - Ніколаєнко

Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно спочатку відновити довіру до влади - Ніколаєнко
Голова партії "Основа" вважає, що держава - неефективний власник, а міністри не повинні розпоряджатися землею. Фото: РБК-Україна

У партії "Основа" виступають за відкриття ринку землі, проте такий ринок повинен бути створений на умовах прозорості та рівного доступу українців до земельних ресурсів, а також після відновлення довіри до влади з боку українського народу.

З такою заявою виступив в ефірі телеканалу "Наш" глава партії "Основа" Андрій Ніколаєнко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Зняття мораторію на землю стимулюватиме ріст економіки на три відсотки щорічно" - економіст

"Виникає питання: коли ж можна відкривати земельний ринок? Ми в партії "Основа" виступаємо за скасування мораторію на продаж землі. Але, підкреслюю, - ринок землі не повинен повторити історію з приватизацією. Адже приватизація була великим обманом українського народу співвласниками підприємств, які приватизуються. Зараз це може статися з землею. Відкривати ринок землі можна буде тоді, коли новообраний президент своїм особистим прикладом по краплині почне відновлювати довіру народу України до влади як такої. Адже сьогодні українці не вірять правлячій верхівці. І причина тому - діючий президент і всі ті, хто іменує себе владою", - підкреслив політик.

За словами Ніколаєнка, в Україні сьогодні процвітає рейдерство. І підтвердження тому - озвучені на Антирейдерському форумі факти зловживань на адресу аграрних, переробних та інших українських підприємств. При цьому потерпілі підприємці називали прізвища міністрів і народних депутатів, які здійснюють рейдерство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держуправління в Україні перетворилося на ток-шоу - Ніколаєнко

"Чути міркування про те, що під тиском МВФ або ще когось з боку ми відкриємо ринок землі. Але ж при цьому сьогодні у шахраїв легкий доступ до реєстрів підприємств, де вони можуть змінювати дані під виглядом реєстраторів. Те ж саме може статися з землею. Більш того, прихильники негайного скасування мораторію мають намір відкривати ринок без розуміння, яку кількістю земельних паїв у своєму розпорядженні мають громадяни. У держави немає нормальної інвентаризації, немає розуміння, скільки в країні державної землі", - застеріг глава "Основи" і додав, що за останні кілька років значна кількість державної землі перейшла в приватні руки через сірі схеми.

Ніколаєнко вважає, що держава - неефективний власник, і міністри не повинні розпоряджатися землею. Відкриття ринку землі при процвітаючій корупції у владі політик прирівнює до питання збереження "ягняти в клітці з хижаками". Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно відновити довіру до влади, укладає політик.

В кінці 2017 року Верховна Рада на рік продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення. Його ввели 2002 року.

72% українців виступають проти продажу земель сільськогосподарського призначення, тільки 13% - підтримують встановлення ринку землі. Про це свідчать результати спільного опитування КМІС, Центру ім. Разумкова і Соціологічної групи Рейтинг. У той же час, дві головні проблеми загальнодержавного рівня, що хвилюють українців, це військовий конфлікт на Донбасі (66%) і корупція у владі (43%).

Зараз ви читаєте новину «Для відкриття прозорого земельного ринку необхідно спочатку відновити довіру до влади - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути