вівторок, 20 березня 2018 13:51

Дивіденди акціонерам виплачували перцем
5

Амстердамські мішки перцю — так називали акціонерів Об'єднаної Ост-Індійської компанії. Вона утворилась 20 березня 1602 року. Торговельні компанії Нідерландів, які спеціалізувались на транспортуванні спецій із південно-східної Азії, об'єдналися для протистояння іспанським та португальським конкурентам.

Автор: Вікіпедія
  Корабель Об'єднаної Ост-Індійської компанії. Сучасна реконструкція.
Корабель Об'єднаної Ост-Індійської компанії. Сучасна реконструкція.

Статутний капітал Об'єднаної Ост-Індійської компанії становив 6,4 млн гульденів (грошова одиниця Нідерландів з XVI ст. до 2002 року. Була замінена на євро - Gazeta.ua). Але цього було недостатньо, щоб конкурувати. Керівництво шукало, як залучити додаткові кошти. Вирішили запропонувати частки на володіння товариством. Таким чином, випущені в обіг цінні папери стали першими акціями в історії економіки.

Акція — це іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника. Дає право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна у разі ліквідації компанії.

Автор: ukranews.com
  В архівах міста Хоорн голландський студент виявив найстарішу у світі акцію, датовану 9 вересня 1606 року. Цінний папір випустила Об'єднана Ост-Індська компанія.
В архівах міста Хоорн голландський студент виявив найстарішу у світі акцію, датовану 9 вересня 1606 року. Цінний папір випустила Об'єднана Ост-Індська компанія.

Акції Об'єднаної Ост-Індійської компанії першого випуску мали номінал 3000 гульденів. Це була дуже велика сума для того часу. Незважаючи на це, цінні папери розпродали за кілька днів. Акції не були іменними. Ними міг володіти будь-який громадянин Нідерландів. Тому одразу сформувався вторинний ринок акцій. Амстердамський офіс компанії став першою фондовою біржею у світі. Завдяки такій фінансовій політиці Ост-Індійська компанія стала найбагатшою корпорацією свого часу. До моменту ліквідації мала близько 40% прибутковості. Завдяки монополії на ринку піднімала ціни на прянощі до 180%.

Коли 1781 року оприлюднили інформацію про фінансові труднощі компанії, ціна акцій впала до 25% номіналу. Дивіденди були, в середньому, 18% на рік. Максимальні - 75%, були сплачені 1606 року. Акціонери не завжди отримували виплати готівкою. Частково, прянощами, борговими розписками компанії або державними борговими розписками. Об'єднана Ост-Індійська компанія проіснувала 198 років. Була ліквідована 31 грудня 1799 року.

Торік найдорожчою публічною компанією світу стала Apple. Її вартість оцінюють в $755 млрд. До трійки лідерів також увійшли Amazon із ринковою вартістю $702,46 млрд та Microsoft - $700,56 млрд.

Автор: chudo.tech
  Корпорація Apple з 2013 року будує собі футуристичну штаб-квартиру Apple Campus 2. Передбачалося, що будівля буде здано в експлуатацію в 2015 році.
Корпорація Apple з 2013 року будує собі футуристичну штаб-квартиру Apple Campus 2. Передбачалося, що будівля буде здано в експлуатацію в 2015 році.

Водночас найбагатшою людиною планети за результатами минулого року став засновник і головний акціонер Amazon Джефф Безос. Він - єдиний на землі має статки, що перевищують $100 млрд. Сума його активів становить $112 млрд. Статки мільярдера за рік зросли більш як на $39 млрд. За один вечір йому вдалося розбагатіти на $6,5 млрд - 1 лютого акції компанії Amazon подорожчали на 6,2%.

Автор: mind.ua
  Генеральний директор Amazon Джефф Безос є офіційно найбагатшою людиною планети.
Генеральний директор Amazon Джефф Безос є офіційно найбагатшою людиною планети.

У лютому 2018 року стався обвал на фондових ринках США. Найбагатші люди світу втратили $207 млрд. На $8,6 млрд збідніли Джефф Безос і Воррен Баффет. Статки Марка Цукерберга зменшилися на $7 млрд, співзасновників Google Ларрі Пейджа та Сергія Бріна - на $2,3 млрд, Білла Гейтса — на $2,25 млрд. Голова американських компаній SpaceX і Tesla Ілон Маск втратив $1,1 млрд.

Причиною падіння акцій називають швидке зростання прибутковості американських держоблігацій. Крім того, справдилися побоювання щодо зростання інфляції й підвищення відсоткової ставки Федеральної резервної системи.

Автор: Укрінформ
  Основний американський індекс Dow Jones 2 лютого впав на 2,5%, а 5 лютого – ще на 4,6%. Індекс Standard&Poor's просів на 4,1%.
Основний американський індекс Dow Jones 2 лютого впав на 2,5%, а 5 лютого – ще на 4,6%. Індекс Standard&Poor's просів на 4,1%.

Втрати у Нью-Йорку обернулися подальшими втратами на азійських ринках. Уранці 6 лютого 2018 року японський індекс Nikkei втратив 6,6%, китайський Hang Seng впав на 5%, фондовий індекс Шанхайської фондової біржі Shanghai Composite - на 2,2%.

Українці можуть купувати акції іноземних компаній з липня 2017-го.

"Тоді Нацбанк ввів видачу валютних ліцензій в електронній формі. Фізичні особи, крім підприємців, через уповноважені банки можуть протягом одного календарного року перерахувати за кордон до $50 тисяч", - говорить керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков.

Сумарна вартість всіх брендів України становить $5,4 млрд. За даними дослідження MPP Consulting, відкриває п'ятірку найдорожчих українських брендів "Моршинська" вартістю $507 млн. На 2-му місці Sandora - $312 млн, 3-тє місце Roshen - $274 млн. На 4-й сходинці розмістився бренд Nemiroff вартістю $255 млн, на 5-й - "Нова пошта" ($255 млн).

Зараз ви читаєте новину «Дивіденди акціонерам виплачували перцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути