вівторок, 20 березня 2018 12:45

Держбюджет втратить понад 200 млн грн від продажу Одесаобленерго і Сумиобленерго

Держбюджет втратить понад 200 млн грн від продажу Одесаобленерго і Сумиобленерго
Глава ФДМ Віталій Трубаров скасував торги з продажу 25% акцій Одесаобленерго і Сумиобленерго

Від продажу Одесаобленерго і Сумиобленерго держава може виручити 49 млн грн замість запланованих 265 млн грн. 19 березня глава Фонду державного майна Віталій Трубаров скасував торги з продажу 25% акцій Одесаобленерго і Сумиобленерго, призначені відповідно на 20 березня на "Українській біржі" і на 30 березня на ПФТС.

За інформацією джерела в Кабміні, таке рішення було прийнято в понеділок 19 березня після засідання Робочої групи з приватизації - за скасування торгів виступив директор ЄБРР в Україні Шевки Аджунер.

Так, згідно з рішенням робочої групи, продавати ці пакети будуть згідно до вступившого недавно в силу оновленого закону про приватизацію. Нагадаємо, 7 березня набув чинності новий закон про приватизацію. Згідно зі статтею 22 закону, стартова ціна об'єкту малої приватизації (об'єкт малої приватизації - вартістю до 250 млн грн) визначається аукціонною комісією на рівні балансової вартості об'єкта. Це означає, що 152 млн акцій Одесаобленерго будуть оцінені за номіналом - 0,25 грн і виставлені на торги за 38 млн грн. А акції Сумиобленерго на старті коштуватимуть 11 млн грн. В результаті такого рішення тільки від продажу Одесаобленерго державний бюджет може недоотримати 206 млн грн, оскільки ще в кінці лютого ФДМ оголосив про виставлення на продаж на біржових торгах 25% акцій Одесаобленерго за стартовою ціною 149,081 млн грн і Сумиобленерго за 106,275 млн грн. "Українська біржа" вже встигла отримати від претендентів на блокпакет акцій Одесаобленерго, необхідні для участі в аукціоні гарантійні внески.

Нагадаємо, в серпні минулого року Фонд держмайна оцінював 25%-ві пакети Одесаобленерго і Сумиобленерго в 631,3 млн грн і 370,32 млн грн відповідно. Однак бажаючих придбати держпакети енергетичних компаній за такою ціною не було.

При цьому глава Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус оцінив енергетичні компанії набагато дорожче з урахуванням перспективи запровадження RAB-тарифів. "З метою РАБ-тарифів активи цієї ж компанії (Одесаобленерго - ред.) оцінені в 15,4 млрд грн або в 25,8 разів вище, ніж в цілях приватизації. Так, ці дві оцінки не повинні повністю збігатися. При прибутковості 12,5%, а це діюча методика, яку глава НКРЕКП і далі підтримує, як правильну, чистий прибуток в рік становить 481 млн грн", - заявив Андрій Герус. За його словами, половину з цього прибутку акціонери мають право забирати живими грошима, як дивіденди. Тобто покупець акцій в перший же рік зможе забрати 241 млн грн, вклавши при цьому лише 38 млн. грн.

Втім, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман наполягає на необхідності скасування стимулюючого регулювання і знову закликав НКРЕКП переглянути рішення про RAB-регулювання.

"У тому вигляді RAB-тарифи, в якому пропонується їх ввести, є несправедливими. Нараховувати 12% на старі активи неправильно, несправедливо, це може привести до необґрунтованого підвищення вартості електроенергії для українських виробників", - заявив прем'єр.

Президент Петро Порошенко також засумнівався, що нововведення запрацюють в квітні. "Я сумніваюся, що в квітні - принаймні мені про це нічого невідомо - ця система (впровадження стимулюючого регулювання, RAB-тариф - ред.) буде введена. Думаю, що це вимагає додаткових кроків з боку регулятора, уряду і можливо парламенту" , - сказав президент.

16 березня ФДМ опублікував список головних об'єктів приватизації в 2018 році. У списку - сім енергетичних компаній.

Нагадаємо, нинішній глава ФДМ Віталій Трубаров підозрюється в причетності до незаконної приватизації частини будівлі Мінагрополітики.

Зараз ви читаєте новину «Держбюджет втратить понад 200 млн грн від продажу Одесаобленерго і Сумиобленерго». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути