вівторок, 18 грудня 2012 12:13

Держава заборгувала бюджетникам понад 1,3 мільярда гривень зарплати

Держава заборгувала бюджетникам понад 1,3 мільярда гривень зарплати
Станом на 10 грудня випадки заборгованості з виплати зарплати виявлено у більшості областей України. Фото: pulsev.com.ua

Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, які фінансуються з місцевих бюджетів, станом на початок грудня 2012 року становила понад 1,3 млрд грн.

Про це повідомила Державна фінансова інспекція.

За її даними, станом на 10 грудня випадки заборгованості з виплати зарплати виявлено у більшості областей України.

"Серед причин заборгованості слід відзначити виплати, які не мали обов'язкового характеру, але проводилися, незважаючи на брак коштів для виплати заробітної плати. Крім того, при незабезпеченості видатків додаткові грошові ресурси витрачалися без урахування пріоритетності видатків. Інакше кажучи, маючи змогу виплатити заробітну плату (яка належить до захищених видатків), місцеві керівники фінансували, скажімо, капітальні чи інші непершочергові, а інколи й цілком сумнівні видатки. Такі факти виявлено в низці областей та в окремих міських та районних бюджетах Одеської, Черкаської, Івано-Франківської та Тернопільської областей. Подекуди суми непершочергових видатків становили десятки мільйонів гривень", - сказано в повідомленні Держфінінспекції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Азаров отримав 500 тис. грн зарплати та 40 тисяч матеріальної допомоги

До інших причин невиплат зарплат відомство віднесло збільшення органами місцевого самоврядування обсягів фінансових ресурсів на власне утримання за рахунок доходів, що не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів, що призвело до обмеження видатків на освіту, охорону здоров'я та культуру.

Крім того, причиною заборгованості Держфінінспекція назвала те, що місцеві органи влади не приділяють належної уваги питанням оптимізації мережі бюджетних установ, що спричиняє збільшення видатків місцевих бюджетів та ускладнює оптимальний та ефективний розподіл фінансових ресурсів на місцях.

Наразі Держфінінспекція перевіряє всі обласні та районні бюджети, бюджети міст обласного підпорядкування, а також бюджети АР Крим, міст Києва та Севастополя.

Зараз ви читаєте новину «Держава заборгувала бюджетникам понад 1,3 мільярда гривень зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути