четвер, 03 листопада 2016 17:27

Депутати спростили життя фрилансерам

Депутати спростили життя програмістам, дизайнерам, копірайтерам та іншим фахівцям, які продають послуги за кордон. У другому читанні Верховна Рада ухвалила законопроект, який має усунути адміністративні бар'єри експортерам послуг. Їм дозволили укладати угоди не тільки в письмовій, але й в електронній формі. В Україні зростає новий сегмент економіки - креативний. До неї не можна застосовувати ті ж правила, що й до матеріального виробництва. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів директор асоціації "Інтернет-технології України" Віктор Валієв.

"Треба відійти не стільки від технічних деталей, як-от від паперового формату угоди, скільки від ідеології контролю за валютною виручкою від експорту послуг. Проблема в тому, що важко проконтролювати, коли надали послугу. Тому складно обрахувати, коли за послугу мають надійти гроші. Якщо йдеться про експорт зерна, то тут все зрозіміло - коли зерно пройшло митний контроль, скільки його було по накладних", - говорить експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На заробітки хочуть їхати на півроку чи рік

За його словами, у деяких європейських країнах рівень бюрократії не менший за український. Це варто перетворити на перевагу для українців.

"Маємо експортувати за кордон послуги, а не робочу силу. Для цього потрібні комфортні умови праці. У подальшому сподіваємося на валютну лібералізацію. Часто українській компанії доводиться пояснювати банкові потребу оплатити той чи інший сервіс або послугу. З одного боку, це обґрунтовують бажанням обмежити відтік валюти за кордон. З іншого, це створює бюрократичні перешкоди для бізнесу. Можливо, варто дозволити витрачати на оплату потрібних послуг певний відсоток від валютної виручки", - пояснює Віктор Валієв.

Банкам заборонили вимагати переклад документів з англійської мови на українську. Також законопроектом дозволили підписувати рахунок електронним підписом.

Автор: https://www.facebook.com/jaanika.merilo
 

"Аграрії чи металурги закуповують сировину чи техніку за кордоном, щоб потім експортувати свій продукт. Експортери послуг дають чистий експорт", - говорить Валієв.

Роботу втратили 35 тис. працівників банків.

Зараз ви читаєте новину «Депутати спростили життя фрилансерам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути