Ексклюзиви
середа, 13 травня 2020 13:53

Депутати реформою в "Укрпошті" відкотять оператора до радянських часів - ЗМІ

Депутати реформою в "Укрпошті" відкотять оператора до радянських часів - ЗМІ

Запропоноване парламентським законопроєктом наділення банківськими функціями "Укрпошти" викликало негативну реакцію у міжнародних партнерів України.

Про це пише РБК-Україна у статті "Гроші замість посилок: що не так зі створенням банку на базі "Укрпошти".

Журналісти нагадують, що такий проєкт уперше був підготовлений 2017 року - тоді в парламенті зареєстрували документ №6601, але його "зарубали" експерти Головного науково-експертного управління Ради, проєкт був відкликаний. Схожий проєкт був представлений 2019 року (№2788), його передали на комітет 20 січня 2020 року.

Слід зазначити, що за часів СРСР "Укрпошта" вже працювала з банківською ліцензією - тоді листоноші розносили пенсії і відправляли переклади. Але, після того як Україна імплементувала світові стандарти банківської діяльності, ці функції в пошти забрали.

Згідно з документом №2788, "Укрпошті" буде дозволено обслуговувати поштові рахунки, обмінювати валюту, обслуговувати вклади і т.д. Але при цьому проєкт має ряд недоліків, які фактично обнулять вигоду від реформи. Один із них - запуск фінустанови стане черговим втручанням з боку держави в банківський сектор (а частка держави в чистих активах уже становить 54%), це загрожує державною монополізацією сфери.

Також у проєкті не прописано контролю над "Укрпоштою" з боку НБУ, бо оператор не отримає статусу фінустанови. Тобто Нацбанк не зможе встановлювати вимоги для його роботи, аналогічні банківським.

В "Укрпошті" виникне проблема з гарантуванням вкладів фізосіб - проєкт передбачає участь установи в ФГВЛ, проте з пільгою - оператора звільнять від сплати збору в розмірі 1% капіталу. При цьому рівень захисту вкладників буде низьким, а компенсації в разі проблем покриватимуть за рахунок держави. Також експерти вказують на ризики зловживань в "Укрпошті" після реформи.

На думку видання, міжнародні партнери не рекомендують Україні проводити реформу в такому вигляді і потім також можуть поцікавитися суттю переваг для "Укрпошти".
"Модель, яка пропонується, це outdating. Більшість країн пішли від неї. Можна знайти дуже мало країн, які мають поштовий акаунт на балансі, країни йдуть до агентської (моделі). Ми не рекомендували би створювати модель, від якої світ відмовився. Агентська модель має подмоделі, які можна ефективно використовувати. Одна з моделей, яку пропонував Смілянський, - щоб "Укрпошта" мала власний банк. Її ефективно можна буде використовувати в Україні ", - заявив представник Світового банку.

В українському парламенті також висловлюють скепсис з приводу законопроєкту.

"Не розумію сенсу випускати на ринок структуру, яка технічно та професійно до цього не готова. Давайте розглянемо кожну країну окремо. У них окремі структури у складі поштового оператора, з виконанням ключових критеріїв, які виконують банки", - роз'яснила свою позицію щодо проєкту народний депутат ВРУ Ніна Южаніна.

Як вважають експерти, якщо врахувати ці питання, то наділяти "Укрпошту" банківськими функціями потрібно або за умови створення окремої банківської структури, або видаючи оператору ліцензію на конкурентних з іншими банками умовах.

Зараз ви читаєте новину «Депутати реформою в "Укрпошті" відкотять оператора до радянських часів - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути