вівторок, 06 листопада 2018 14:00

Депозити, цінні папери та інвестиції за кордон: як українці зберігають гроші

Депозити, цінні папери та інвестиції за кордон: як українці зберігають гроші
Інвестиції за кордон та облігації внутрішньої позики не вигідні для середньостатистичних українців. Вони мають сенс при значних сумах вкладень. Фото: Українські Новини

У ІІІ кварталі 2018-го загальний депозитний портфель працюючих українських банків становив 968 млрд грн. Це на 34,7 млрд грн більше, ніж наприкінці другого кварталу. Крім того, у банках зростали ставки за вкладами.

Станом на 2 листопада прибутковість гривневих вкладів на 12 місяців збільшилася на 1,11% від початку року — до 15,44%. Щоправда, інфляція наприкінці вересня досягла 8,9%. Таким чином, з доходу за депозитом доведеться заплатити 19,5% податків. Йдеться про 18% податку з доходу і 1,5% військового збору, пише "Минфин".

Водночас з 2018-го українці мають право вкладати до $50 в іноземні активи. За рік громадяни інвестували за кордон $25 млн. Це близько 700 млн грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Престижний рейтинг підтвердив: вести бізнес в Україні стало легше

Крім того, українці активно вкладають гроші в державні цінні папери. За словами заступника голови Приватбанку Галини Пахачук, фізособи-клієнти банку 2018-го вклали понад 1 млрд грн. Станом на 3 січня 2018-го обсяг ОВДП у фізосіб перевищував 1,4 млрд грн. На 5 листопада - 5,28 млрд грн.

Щоправда, інвестиції за кордон та облігації внутрішньої позики невигідні для середньостатистичних українців. Вони мають сенс при значних сумах вкладень.

В Україні у ІІІ кварталі 2018-го на 10,6% зросли чисті гривневі кредити фізичним особам. У річному вимірі вони підвищилися на 38%. Крім того, у банках до 54,3% скоротилася кількість непрацюючих кредитів, йдеться у жовтневому огляді банківського сектору Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Депозити, цінні папери та інвестиції за кордон: як українці зберігають гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути