вівторок, 02 квітня 2013 15:30

Де і скільки українці заробляють в Аргентині?

Де і скільки українці заробляють в Аргентині?
Дехто з українців в Аргентині навіть має власний бізнес. Фото: geo.gway.com.ua

За 2 тис. песо на місяць у Буенос-Айресі, столиці Аргентини, раніше йшли працювати тільки найбідніші, які довго не могли знайти роботу. Тепер це вважається середньою зарплатою.

Про це Gazeta.ua розповів Олександр Юревич з Дніпропетровська. Він у лютому літав до Буенос-Айреса на місяць.

"У нас зима у розпалі, а в Аргентині тепло, бо тільки закінчується літо, - згадує свою мандрівку чоловік. - Українців і росіян там дуже багато. Навіть мають свою церкву, де зустрічаються щонеділі. Емігранти приходять туди, щоб познайомитись, знайти дешеве житло і добре оплачувану роботу. Успішно влаштувались там ті, хто приїхав років 10 тому. Зараз туди летіти не радять, бо в країні криза. Зарплати у багатьох нижчі удвічі, ніж були раніше".

Щоб летіти до Аргентини, Юревич звернувся до посольства.

"Я дуже багато знав про цю країну, але не встиг помітити, як для українців туди скасували візи. Якщо летите на три місяці, треба просто взяти з собою закордонний паспорт, квитки на зворотній рейс, страховку і квитанцію про оплату чи бронювання готелю або телефон і адресу аргентинця, у якого плануєте зупинитися", - розповів Юревич.

За його словами, в аеропорті митники можуть попросити пред'явити гроші, на які збираєтеся жити в Аргентині.

"Митники просто можуть попросити назвати суму, за яку плануєте подорожувати. Добре, якщо з собою маєте тисячу доларів. Якщо везете більше 10 тисяч, можуть примусити задекларувати. Через кордон можна перевозити 2 літри спиртного. Я віз пляшку горілки і блок цигарок "Парламент" у подарунок хлопцю Серхіо, який запропонував мені безкоштовно жити у нього. Мав банку домашньої ковбаски і літру меду, але коли їх знайшли, попросили викинути у смітник. М'ясо, мед, молочні продукти, фрукти та овочі з інших країн завозити до Аргентини не можна", - зазначив Юревич.

Він розповів, що українці у Буенос-Айресі доглядають за літніми людьми та інвалідами, працюють на будівництві, торгують на ринку.

"Більшість наших жінок повиходили заміж за аргентинців. Після їхньої смерті отримують за них пенсію до кінця життя. Середній розмір пенсії - 300-400 доларів. Нашу робочу силу в Аргентині люблять, бо багато працюють, ніколи не вкрадуть. Але платять набагато менше, ніж аргентинцям. Хоча ті ліниві. Більше часу витрачають на перекури і сієсту - обідній сон", - сказав Юревич.

Чоловік згадує, як познайомився із заробітчанкою Ольгою Володимирівною із Рівного.

"Тьотя Оля приїхала у Буенос-Айрес ще в 2001 році. Спочатку заробляла до тисячі доларів на місяць, половину пересилала в Україну дітям. За цей час змінила уже сім робіт. Рік доглядала за лежачою хворою. Потім ще кілька років працювала нянею для дітей. Зараз отримує 500 доларів, доглядає за 70-річним аргентинцем, який пересувається на візку. Шкодує, що свого часу полетіла так далеко від дому. Якби була можливість, переїхала б на заробітки до Італії чи Іспанії. Зараз усі нарікають, що стали удвічі менше заробляти", - розповів Юревич.

Українці, які переїхали в Аргентину з сім'єю до 2000 року, зараз мають власний бізнес.

"Багато наших повідкривали там ресторанчики, смажать для аргентинців їхні улюблені котлети і битки з яловичини. Дехто має міні-готелі, або відкрили міні-фабрики з виробництва меблів", - запевнив Юревич.

Зараз ви читаєте новину «Де і скільки українці заробляють в Аргентині?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути